Pana in martie, Executivul urmareste scutirea de la plata taxelor notariale a vanzarilor de terenuri agricole si forestiere, precum si stabilirea regimului de despagubire a celor care nu-si pot reprimi in natura imobilele nationalizate.

Potrivit AMOS News, o prioritate legislativa este si modificarea Legii caselor nationalizate, tot pana in martie 2005, dar documentul aprobat joi de Executiv nu ofera nici un fel de amanunte in legatura cu aceasta intentie.

O veche promisiune electorala a Aliantei D.A., desfiintarea armatei obligatorii si trecerea la profesionalizarea ei, va fi indeplinita abia in decembrie 2005. Tot la acest termen ar trebui sa apara si Statutul Bucurestiului, care figura si in prioritatile fostului Guvern Nastase, dar la care a renuntat datorita conflictelor cu primarul de atunci al Capitalei, Traian Basescu.

Angajamentul luat de Alianta in fata UDMR, adoptarea cu prioritate a Statutului minoritatilor, va fi realizat in martie 2005. O alta solicitare a UDMR, adoptarea Legii cultelor, ar putea fi indeplinita in noiembrie 2005 sub denumirea de "lege privind libertatea religioasa".

Combaterea coruptiei, obiectiv legislativ

In domeniul combaterii coruptiei, Ministerul Justitiei are in plan elaborarea unui proiect prin care sa se asigure judecarea "cu celeritate" a cazurilor de coruptie, precum si aplicarea unor sanctiuni "care sa produca un efect descurajator".

Ministerul Justitiei a anuntat deja, in sedinta de Guvern de joi, ca va inlatura imunitatea de care beneficiau fostii ministri si va adopta o noua lege privind reglementarea incompatibilitatilor, a conflictelor de interese si a declaratiilor de avere. PNA va avea, pana in iunie 2005, o noua lege de functionare, care ii va asigura "independenta efectiva".

Pana la sfarsitul lunii viitoare, Guvernul s-a angajat sa trimita Parlamentului un proiect de lege privind evaziunea fiscala, prin care sunt marite amenzile, iar o serie de contraventii devin infractiuni si vor fi pedepsite cu inchisoarea.

Modificarea Codului Vamal, modificarea Legii asigurarilor, precum si modificarea Legii finantelor publice locale sunt doar cateva dintre prioritatile Executivului pentru stimularea mediului de afaceri.