Numaratoarea inversa pana la congresul PNL de la sfarsitul acestei saptamani agita spiritele printre liberali. Fostul presedinte al partidului, Valeriu Stoica, a lansat, ieri, o serie de atacuri directe la adresa actualului numar unu, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Adunate intr-un document botezat "Scrisoare deschisa catre liberali", consideratiile lui Stoica se vor o demonstratie-avertizare asupra tendintelor dictatoriale ale presedintelui PNL.

"Problemele politice ale lui Tariceanu sunt prea presante, iar dorinta sa de a se afla intr-o pozitie de putere personala absoluta este prea evidenta", sustine ex-presedintele liberal, acum membru de rand al partidului.

El critica in termeni duri proiectul de statut pe care Tariceanu il va prezenta la congres, care i-ar asigura premierului "o conducere a PNL fara cooperare cu multi lideri ai partidului". "Echipa de conducere pe care o propune Tariceanu, conform proiectului de statut, este doar un instrument politic in mana presedintelui.

Acest model de statut instaureaza controlul partidului de catre Guvern si creeaza premisele transferului spiritului de gasca si baroniadei din PSD in PNL", ataca Stoica, sustinand ca, intrucat liberalii sunt, acum, in situatia taranistilor din 1996, ca partid principal al coalitiei de la putere, raspunderea pentru un eventual esec al guvernarii pica, in primul rand, pe umerii lor si ai

mai-marelui lor. In ciuda vehementei cu care il acuza pe Calin Popescu-Tariceanu de tentativa de "asumare a puterii absolute", fostul sef al PNL nu va candida la presedintia partidului - demers cu sanse infime de reusita - pentru ca, spune el, intrarea intr-o asemenea cursa ar pune sub semnul intrebarii mobilizarea pentru guvernare.

Chiar daca nu-si va depune candidatura pentru fotoliul de lider al partidului, Valeriu Stoica isi va face vocea auzita la congres, printr-o motiune care stipuleaza, fara echivoc, ca "PNL sustine formarea polului politic de centru-dreapta, prin transformarea Aliantei D.A. in partid politic".

In opinia lui Stoica, aceasta ar fi singura sansa pentru ca structura politica liberal-democrata sa nu se destrame, repetand, astfel, esecul CDR.

"Motiunea pe care o voi prezenta la congres este o somatie pentru ca problema fuziunii sa se discute concret, etapizat, urmand ca identitatea noii formatiuni sa fie stabilita ulterior", propune ex-presedintele PNL, cu amendamentul ca, personal, este adeptul inscrierii produsului rezultat din fuziune in familia partidelor populare.

Reactia conducerii PNL, destul de anemica

Presedintele interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a replicat atacurilor lansate de Valeriu Stoica prin intermediul purtatorului de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu. "Considera (Tariceanu - n.red.) sistemul cu alegerea Biroului Permanent Central pe liste, asa cum prevede proiectul de statut, un factor de stabilitate pentru PNL.

Atunci cand a fost aplicat, din august 2002, dupa alegerea d-lui Theodor Stolojan in functia de presedinte al partidului, PNL a inregistrat cele mai mari succese si chiar Valeriu Stoica a sustinut aceasta formula", a spus Nicolaescu, prezentand si un citat din Stoica, datat august 2002, potrivit caruia organul liberal de conducere va functiona ca un guvern, in care nu este posibil ca un ministru

sa-l critice pe primul-ministru. Fostul sef al PNL, care acum il acuza pe Tariceanu de tendinte dictatoriale, sustine insa ca, daca, in urma cu doi ani si jumatate, statutul cu puteri sporite pentru presedinte era oportun, intrucat partidul se afla intr-un moment de criza si "asa a cerut dl. Stolojan", astazi, liberalii nu mai au nevoie de un lider-mana forte.