Vasile Dincu este unul dintre putinii lideri ai PSD care l-au criticat public pe Ion Iliescu, acuzindu-l, recent, chiar de incalcarea Constitutiei in timpul campaniei electorale. L-a calificat chiar ca pe o eticheta a unui „produs expirat“. Este si unul dintre autorii proiectului de reforma a PSD lansat de liderii a 14 filiale din Transilvania.

Intre timp, vocea critica a lui Dincu la adresa lui Iliescu s-a stins.

Cotidianul: Ati spus ca Ion Iliescu este „eticheta unui produs expirat“. Atunci si PSD este expirat?

Vasile Dincu: La aceasta intrebare nu raspund.

In schimb, despre Adrian Nastase se spune ca ar fi „eticheta unui produs corupt“.

Daca discutam despre oameni in aceasta reforma a noastra, a PSD, atunci ascundem esenta schimbarii. Cei care vor sa nu discutam despre schimbarea in PSD ne intreaba mereu: Cu cine tii, cu Iliescu sau cu Nastase? La insistente jurnalistice, noi am cazut in capcana. Nu mai vreau sa discutam despre oameni pina nu terminam discutia despre reforma.

Si Ion Iliescu spune ca e o greseala sa vorbesti despre oameni. Inseamna ca si el vrea reforma?

Da! Este... Daca vrea reforma... noi am spus, cele 14 organizatii care am semnat documentul din Transilvania, am spus ca, la Congres, o sa-l votam pe cel care intelege cel mai bine programul nostru, pe cel care va accepta cel mai mult din programul nostru.

Cele 14 organizatii din Transilvania spuneau ca Ion Iliescu nu este cel mai indicat sa faca reforma in PSD.

Am spus ca nu vorbim despre oameni, asa ca… Noi am vrut sa facem un program si sa vedem daca in PSD se poate discuta despre idei, pur si simplu. Unii accepta, altii ne intreaba mereu despre oameni si ne pun intr-o tabara sau alta.

Ce-i reprosati, concret, lui Ion Iliescu?

Am spus ca nu discut despre oameni. Nu discut despre Ion Iliescu si despre Adrian Nastase.

Ce inseamna „reforma in PSD“?

O reforma a managementului partidului, in primul rind. O reforma in sensul democratizarii partidului. Vrem un alt principiu de reprezentare. Acum, sint multi vicepresedinti la partid care nu au un electorat puternic in spate.

Au doar o cariera politica in spate, o cariera legata de anumite momente trecute ale partidului, au fost ministri, au fost demnitari, au fost, in anumite momente electorale, cistigatori.

Vorbiti, practic, de nevoia de descentralizare a partidului. Dar chiar Adrian Nastase este acuzat de centralizarea partidului.

Noi vrem sa se descentralizeze partidul. Partidul mosteneste o structura destul de centralizata si este nevoie de o usoara descentralizare. Asta trebuie sa o facem in mod rapid.

Opresiunea guvernarii a facut ca PSD sa semene cu statul

Spuneti ca PSD a mostenit o structura centralista. De ce n-a reformat partidul actualul presedinte, Adrian Nastase, in ultimii patru ani?

Opresiunea guvernarii a facut ca partidul sa semene mult cu statul. Cind esti la guvernare, trebuie sa reactionezi la un anumit set de probleme ale realitatii. Este nevoie, poate, de mai multa formalizare, de decizie mai rapida, de putini oameni care sa aiba reactie rapida si solutii.

Sinteti de acord cu opinia lui Iliescu ca a fost o greseala faptul ca partidul s-a confundat prea mult cu Guvernul?

Nu comentez nici opinia lui Ion Iliescu, nici a lui Adrian Nastase.

Ce rol ii atribuiti lui Ion Iliescu in PSD?

Nu comentez intrebarea aceasta. Va hotari Congresul.

PSD e, de facto, rupt in doua. Cum ati defini cele doua parti?

Eu nu cred ca e rupt in doua. Sigur ca exista nemultumiri, dar partidul nu este rupt. Exista anumite tendinte, unii privesc inapoi cu speranta si altii privesc inainte cu ingrijorare.

Dupa alegerile din anul 2000, si PD, si PNL si-au schimbat conducerile centrale. De ce PSD defileaza de 13 ani cu aceiasi doi lideri?

Cred ca atmosfera din partid si tipul de partid determina aceste schimbari. Nu cred ca, vorbind din afara, putem spune ca e un lucru bun sau rau, ca au facut bine sau rau. Eu cred ca anumite partide, cum e PD, care a avut multe convulsii si si-a schimbat liderul intr-un mod despre care lumea a zis ca este neelegant...

Daca Tony Blair pierde alegerile, automat demisioneaza. De ce nu aplica si PSD aceeasi metoda?

Eu nu cred in schimbarea conducatorului de echipa.