Potrivit estimarilor exprimate in luna ianuarie 2005 de catre managerii societatilor comerciale se contureaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a activitatii din industrie, comertul cu amanuntul, servicii si o tendinta de stabilitate a activitatii din constructii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Cresc contractele si comenzile

Rezultatele anchetei desfasurate in luna ianuarie 2005 evidentiaza pentru urmatoarele trei luni cresterea in continuare a volumului productiei din industria prelucratoare, aceasta tendinta fiind sustinuta de evolutia ascendenta a volumului de contracte si comenzi si de tendinta de stabilitate a numarului de salariati. Se mentine pozitiv trendul inregistrat de exportul de produse finite.

Repondentii apreciaza si in trimestrele precedente tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti atat pe piata Uniunii Europene, cat si pe celelalte piete externe.

Diminuare a numarului de salariati

Conform estimarilor din luna ianuarie 2005, pentru urmatoarele trei luni se prognozeaza o tendinta de stabilitate a activitatii de productie din constructii si a stocului de contracte si comenzi (60% din total opinii exprimate, respectiv 59%). Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza o diminuare a acestora in cadrul sectorului, dupa cum indica soldul conjunctural total de -15%.

Preferinte pentru produse interne

Managerii intreprinderilor comerciale care au raspuns la ancheta de opinie din luna ianuarie 2005 estimeaza pentru urmatoarele trei luni, pe total activitate, o tendinta pozitiva a vanzarilor de marfuri, desi aceasta va fi mai slaba in intensitate fata de perioada anterioara, tendinta influentata de factorul sezonier, cu specific de varf in trimestrul IV.

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va fi buna pentru aceasta perioada a anului. Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna. Volumul marfurilor din import va ramane aproape la acelasi nivel cu cel al comenzilor din perioada precedenta.

Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (91% din opinii). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul.

Tendinta de crestere a activitatii

Managerii din sectorul de servicii, care au raspuns la ancheta de opinie in luna ianuarie, estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmatoarele 3 luni. Situatia economica din sectorul de servicii a crescut in ultimele trei luni.

Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati (+85% din opinii).

Rezultatele au fost obtinute urmare a sondajelor de opinie realizate in randul managerilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2502 agenti economici), constructiilor (722), comertului cu amanuntul (1105) si serviciilor (869).

Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea medie de estimare sa nu depaseasca intervalul (-8% +8%). Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).