Crouch este ambasador in Romania din mai 2004. Anterior, din august 2001 pana in octombrie 2003, a fost adjunct al secretarului Apararii Donald Rumsfeld pe probleme de securitate internationala, referitor la NATO, Europa, Rusia, republicile din Asia Centrala, la lupta impotriva proliferarii nucleare si controlul asupra armamentului.

El a detinut functii in Pentagon si in timpul mandatului prezidential al lui George Bush (1989-1993), tatal actualului presedinte american, precizeaza AFP.

DIFERENTE SI ASEMANARI. Spre deosebire de predecesorul sau, Michael Guest, Jack Dyer Crouch II, in varsta de 46 de ani, s-a remarcat ca o prezenta discreta. Cu toate acestea, a intrat de cateva ori in atentia presei.

Un prim moment a fost in octombrie 2004, cand PRM l-a reclamat ambasadorului SUA la Bucuresti pe secretarul pentru probleme politice al ambasadei pentru "presiuni brutale exercitate asupra BNS, cu scopul de a determina destramarea aliantei dintre miscarea sindicala si PRM".

In replica, misiunea diplomatica a Americii a precizat ca pozitia consecventa a Ambasadei SUA a fost sa se opuna fortelor politice extremiste". Ca si predecesorul sau, Crouch a pus un accent foarte mare pe lupta anticoruptie din Romania.

El a afirmat ca managerii si patronii companiilor trebuie sa poata spune "nu" coruptiei, stiind ca pot da in vileag pe cel care accepta mita sau pe oficialul corupt.

GRATIEREA LUI COZMA. Cand fostul presedinte Ion Iliescu a semnat decretul de gratiere a lui Miron Cozma, Ambasada SUA la Bucuresti a fost prima si singura misiune diplomatica straina care a reactionat la cald. "Noi recunoastem pe deplin prerogativele pe care le are un sef de stat de a gratia.

In acelasi timp, consideram eliberarea lui Miron Cozma un gest surprinzator si ingrijorator, avand in vedere trecutul si activitatile sale, despre care Departamentul de Stat a spus in 1990 ca "ameninta sa loveasca chiar in inima democratiei din Romania"", se spunea in comunicatul Ambasadei americane.

SCHIMB DE REPLICI. La sfarsitul saptamanii trecute, Crouch a afirmat ca actualul Guvern "are sansa de a construi pe solida performanta macroeconomica pe care o mosteneste de la Guvernul anterior, care a facut multi pasi inainte, ce s-au dovedit pozitivi pentru Romania".

"Situatia nu este atat de buna, fardul arata bine, iar gunoiul a fost bagat sub pres", a afirmat, in replica, premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta a precizat ca, "intr-un an electoral, nu te apuci sa faci reforme, iar fostul Executiv a incetinit ritmul reformelor, a facut cadouri electorale".

BALBAIELI. Tot atunci, Crouch prezenta in cadrul unei conferinte cu tema "Perspective asupra prosperitatii Romaniei" cazul unei companii straine din industria alimentara si de bauturi, care s-a confruntat cu un razboi dus de o companie locala. Diplomatul a sustinut ca firmei straine i-au fost vandalizate aparatele automate de vanzare din gari, iar vanzatorii amenintati.

In replica, reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA au afirmat ca nu au cunostinta despre astfel de incidente.

TEO PETER. Una dintre cele mai dificile misiuni cu care s-a confruntat la Bucuresti fostul ambasador al SUA este cea a accidentului rutier soldat cu moartea basistului trupei Compact, Teo Peter, accident provocat de un puscas marin, angajat al Ambasadei.

Crouch a sustinut tot timpul ca atat puscasul, cat si oficialii Ambasadei SUA doresc ca ancheta sa fie corecta si transparenta si vor colabora cu autoritatile romane pentru rezolvarea acestui caz. Crouch a transmis condoleante familiei si prietenilor indurerati si a precizat ca toata lumea regreta acest eveniment nefericit.

Ambasadorul a vorbit personal cu fiul lui Teo Peter, transmitandu-i condoleante din partea sa si a Administratiei americane si a mers la Cluj-Napoca pentru a participa la ceremonia funerara. Totusi, desi au trecut aproape doua luni de la accident, ancheta nu a fost finalizata, iar puscasul marin a primit noi insarcinari la unitatea sa din SUA.

CARIERA. Numit in martie 2004 ambasador extraordinar si plenipotentiar al Statelor Unite in Romania, Jack Dyer Crouch II a fost confirmat in functie in luna mai a anului trecut si a venit la Bucuresti in iunie "fara rezerve, impreuna cu sotia, Kristin, si cu cei doi copii, Lara si Jake, in varsta de 15 si, respectiv, 12 ani", dupa cum a declarat ulterior.

Fostul ambasador este un cunoscut al familiei Bush, cu precadere al tatalui actualului presedinte. Investit recent in cel de-al doilea mandat, liderul de la Casa Alba si-a aratat recunostinta fata de Crouch, numindu-l ieri adjunct al consilierului pentru securitate nationala.

Casa Alba a anuntat ca ambasadorul Crouch i-a luat locul lui Stephen Hadley, mana dreapta a Condoleezzei Rice, fostul consilier pentru securitate nationala. Devenita recent secretarul de stat al Americii, Rice i-a lasat lui Hadley locul liber.