Omul de afaceri Ovidiu Tender si-a inceput saptamana cu o vizita la Parchetul General. Ieri, dis-de-dimineata, insotit de avocatul sau, controversatul afacerist s-a prezentat din nou in fata procurorilor pentru "clarificarea unor aspecte" privind scandalul Rafo Onesti.

Dupa aproximativ trei ore de audieri la Parchetul instantei supreme, Ovidiu Tender a precizat ca a dat anchetatorilor detalii din care sa rezulte neimplicarea sa in afacerea Rafo. Totodata, Tender a declarat ca afacerile sale se vor extinde in urmatoarea perioada si ca sechestrul instituit de procurori pe o parte din actiuni, in legatura cu Rafo, nu ii va afecta credibilitatea.

Vizita de ieri este a doua pe care Ovidiu Tender a facut-o la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In urma cu doua saptamani, procurorii i-au prezentat invinuirile ce i se aduc - inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani.

"Am fost invinuit, dar sunt nevinovat", a spus atunci omul de afaceri, subliniind ca numele sau a fost implicat nejustificat in legatura cu ancheta judiciara privind comiterea unor ilegalitati la Rafo Onesti. La fel de nevinovat se declara si omul de afaceri Corneliu Iacobov, cercetat si el de procurori, care-l asteapta iar la audieri pe 7 februarie.

Tot ieri, tot la Parchetul General, a mai dat cu subsemnatul si Toader Gaureanu, fostul director general al Rafo. In total, numarul persoanelor cercetate de procurori in dosarul Rafo este de 19, infractiunile pentru care sunt invinuiti fiind spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Toti invinuitii din dosar, inclusiv Tender si Iacobov, au fost dati in consemn la frontiera. In acelasi dosar, Rafo, procurorii au dispus, incepand de saptamana trecuta, verificari la toate societatile implicate in relatii comerciale cu Rafo Onesti, Carom Onesti si grupul de firme VGB.

Astfel, in vizorul procurorilor a intrat si SC Dramiral Group SA Bucuresti, unul dintre principalii beneficiari ai uleiurilor minerale produse la SC Rafo Onesti. In acest caz, potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, se efectueaza cercetari cu privire la patru ordine de plata, in suma totala de 160 miliarde de lei, semnate de reprezentantul SC Dramiral Group Bucuresti, Mihai Iacob.

Extrasul de cont folosit a fost falsificat cu concursul lui Teodor Nicolaescu, presedintele Bancii Romane de Scont, in acest mod prejudiciindu-se Rafo Onesti cu suma de 135 de miliarde de lei. Impotriva celor doi, procurorii au inceput urmarirea penala pentru infractiunea de inselaciune si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv complicitatea la cele doua infractiuni.