Caderile masive de zapada si viscolul care s-au abatut asupra Romaniei n-au afectat doar soferii, politistii sau personalul administrativ din primarii si prefecturi. Cel mai mult au avut de suferit bolnavii, lipsiti de posibilitatea de a beneficia de asistenta medicala.

Un copil a murit la Constanta pentru ca Salvarea n-a mai putut ajunge la el, iar bolnavii cu afectiuni renale n-au putut face dializa.

Tragedie la Constanta

Troienele si viscolul din judetul Constanta au dat batai de cap masinilor de interventie ale Serviciului de Ambulanta. Un baietel de un an si noua luni din comuna Pantelimon a murit, duminica seara, in bratele parintilor care asteptau Salvarea de la ora doua. Ambulanta s-a impotmolit in apropierea comunei, iar utilajul de la drumuri nu a putut ajunge sa o deblocheze.

Din comuna a incercat sa plece un tractor, dar si acesta a fost blocat de viscol si zapada. Ionut Alexandru, bolnav de bronhopneumonie, fusese externat in urma cu o saptamina din spital. Parintii, care traiesc din ajutorul de somaj si mai au alti trei copii pina in cinci ani, au facut rost de medicamente gratuite abia miercuri, spun politistii din Pantelimon.

Boala micutului a recidivat la sfirsitul saptaminii, dar medicul de familie din sat locuieste la Constanta, asa ca nu a putut interveni.

Conducerea Consiliului Judetean Constanta a informat ca s-a facut tot ce a fost posibil pentru salvarea copilului, dar natura a fost mai puternica. Presedintele CJC Nicusor Constantinescu a declarat ieri ca se vor face demersuri pentru achizitionarea unui elicopter performant pentru interventii in cazuri de forta majora chiar daca aparatul va fi scump.

In pericol sint si doi copii din Ghindaresti si Deleni care ar fi trebuit sa ajunga ieri la Spitalul Fundeni din Bucuresti pentru dializa. Ieri dupa-amiaza, drumurile judetene de acces spre cele doua comune nu fusesera deszapezite, desi se actiona cu mai multe utilaje.

Directia Sanitara Constanta urma sa-i aduca pe micutii, de patru, respectiv cinci ani, la spitalul de urgenta pentru ca astazi sa fie transportati la Bucuresti.

Femeie gasita moarta sub nameti

Ieri dupa-amiaza, in satul Conacu, localnicii si politistii sapau prin nameti pentru a ajunge la cadavrul inghetat si acoperit de zapada al unei femei. Politistii din Cobadin spun ca au fost sesizati de un cetatean ca, linga un stilp de inalta tensiune, linga Conacu, se afla cadavrul Elenei Mihoreanu, de 50 de ani.

Din cercetari a reiesit ca femeia se intorcea dumninica seara de la complexul de porci Movila Verde, unde era angajata. Ea a fost surprinsa de caderile masive de zapada si de viscol. Cadavrul ei a fost gasit la doar 100 metri de casa, unde nu a mai putut sa inainteze si a murit inghetata. (Leila Florescu)

A nascut asistata de moasa pentru ca ambulanta s-a inzapezit

La Buzau, din cauza drumurilor acoperite cu zapada, masinile de Salvare au ajuns mai greu la pacientii care au apelat numarul de urgenta in cursul noptii de duminica spre luni.

Potrivit directorului Directiei de Sanatate Publica Buzau, medicul Dorel Nicolescu, o situatie mai deosebita a fost inregistrata duminica seara, in comuna Boldu, unde o tinara de etnie rroma, in virsta de 14 ani, a intrat in durerile facerii.

Cu toate ca a fost trimisa o ambulanta precedata de o freza care sa ii deschida drumul, in cele din urma, fata a nascut acasa, asistata de o moasa si de personalul medical al centrului de permanenta din zona, astfel dovedindu-se si utilitatea centrului. Ea a fost preluata de masina Salvarii si dusa, dupa nastere, la maternitate.

Alte doua femei gravide, una de la Rimnicelu si o alta, de la Balesti, din judetul Vrancea, au necesitat interventia Salvarii in cursul noptii. Ele au ajuns in timp util la maternitate, cu toate ca ambulantele au ajuns cu greu in zonele respective. (Doru Gheorghiade)

Medici “salvamontisti”

In judetul Prahova, medicii de pe ambulante au fost nevoiti sa faca pe salvamontistii pentru a ajunge in casele bolnavilor, izolate de caderile masive de zapada din zonele de munte. Cel mai greu le-a fost sa ajunga la un cardiac din localitatea Secaria, unde un strat de zapada de aproape un metru a acoperit un drum comunal, dar si in alte comune, precum Sotriile si Valea Doftanei. (M.N.)

- 28 grade Celsius

In municipiul Miercurea Ciuc au fost inregistrate, in noaptea de duminica spre luni, temperaturi de minus 28 de grade Celsius, iar in judetul Bistrita-Nasaud de minus 23 de grade Celsius, fiind cele mai scazute temperaturi masurate in aceasta iarna in cele doua judete.

Potrivit specialistilor de la Statia Meteo Miercurea Ciuc, mercurul termometrelor a coborit, in noaptea de duminica spre luni, pina la valoarea de minus 28 de grade Celsius. In aceeasi noapte, la Joseni au fost inregistrate minus 23 de grade, iar la Odorheiu Secuiesc minus 10 grade Celsius.

Minima absoluta a lunii ianuarie inregistrata la Miercurea Ciuc a fost in anul 1985, cind mercurul termometrelor a coborit pina la valoarea de minus 38,4 grade Celsius. (A.M.)

O gravida si un sugar i-au asteptat in zadar pe medici

Din cauza zapezii asternute pe drumurile din judetul Mehedinti, medicii nu au putut ajunge ieri la bolnavii din judet care necesita ingrijire, dupa cum ne-a declarat directoarea Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti, medicul Aurelia Veropaeff.

Aceasta precizeaza ca este vorba de patru bolnavi care necesita dializa si transport urgent la Spitalul Judetean din Drobeta-Turnu-Severin, dar care au ghinionul sa locuiasca in sate in care, pur si simplu, la aceasta ora nu se poate patrunde.

Mai mult decit atit, o gravida din Girla Mare, aflata la a cincea sarcina, si un sugar din localitatea Burila Mica au asteptat in zadar sosirea medicilor. “Nu este vina noastra ca nu se poate patrunde acolo. Cade in sarcina altora sa curete drumurile”, afirma medicul Aurelia Veropaeff.