SRI a anuntat ca nu poate da curs cererii CRP si APSR de a face publica identitatea ziaristilor carora le sint interceptate convorbirile telefonice, intrucit ar intra sub incidenta articolului 169 din Codul Penal, ce incrimineaza divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului.

SRI precizeaza intr-un comunicat ca incalcarea prevederilor acestui articol se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani.

Clubul Roman de Presa si conducerea Asociatiei Presei Straine din Romania i-au cerut saptamina trecuta directorul SRI, Radu Timofte, sa faca publice numele ziaristilor suspecti de fapte atit de grave incit sa reclame interceptarea convorbirilor telefonice, pentru a elimina astfel suspiciunile asupra celorlalti jurnalisti.

Clubul Roman de Presa si Conducerea (Board-ul) Asociatiei Presei Straine din Romania au protestat fata de declaratiile directorului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, privind interceptarea convorbirilor unor ziaristi, prin care acesta face publice aspecte ce tin de activitatea curenta a SRI si pune in lumina negativa toti jurnalistii care lucreaza pe teritoriul Romaniei.

Articolul 169 CP precizeaza ca divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta este de natura sa puna in pericol securitatea statului, se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.