Viata lui Ray Charles trebuie vazuta ca o suma de urcusuri si coborasuri care s-au petrecut in spatele unei cariere muzicale lungi si de mare succes. Ray Charles este chintesenta luptelor, a suferintelor si a intunericului dar si a unor stiluri muzicale multiple – jazz, rythm & blues, rock and roll, gospel, country & western.

Filmul este o poveste nerostita inca, o biografie muzicala, o drama a legendei americane care a fost Ray Charles.

Povestea este adusa pe marile ecrane dupa 15 ani de cercetari facute de regizorul si producatorul Taylor Hackford. Rolul lui Ray Charles este interpretat de talentatul Jamie Foxx, nominalizat la Globul de Aur pentru aceasta interpretare.

Regizorul Hackford ("Avocatul diavolului", "Dolores Clairbone", "Ofiter si gentleman") care impreuna cu producatorul Stuart Benjamin a petrecut 15 ani dezvoltand aceasta biografie a lui Ray Charles prezinta un profil bine conturat al unui artist care a transformat lupta sa cu intunericul intr-o lumina stralucitoare.

Povestea lui Ray Charles este a unui copil care orbeste de mic, care este crescut de o mama singura si saraca intr-un mediu segregationist din sudul Americii, dar care va reusi sa sparga barierele sociale si sa schimbe cursul istoriei muzicii americane.

Este o poveste despre ceea ce poate face un om cu soarta sa si anume ca o poate schimba luptand.

Filmul "Ray"are premiera pe 11 februarie 2005 la Hollywood Multiplex Mall, Studio.

Ray Charles – Genius Loves Company

“Genius Loves Company” intr-adevar, si la propriu si la figurat. Geniul care ne-a parasit in 2004 pentru o companie celesta a tinut foarte mult ca primul sau album sub sigla EMI Liberty sa fie unul de colaborari. Cu Natalie Cole, Elton John, Norah Jones, B.B.

King, Gladys Knight, Diana Krall, Michael McDonald, Johnny Mathis, Van Morrison, Willie Nelson, Bonnie Raitt si James Taylor alaturi, Ray Charles, geniul soul-ului a inregistrat in studioul sau de acasa un album magic.

Dupa cum declara chiar el in luna martie a anului trecut, de-a lungul timpului a inregistrat cu foarte multi artisti dar nu daduse lumii nici un album de duete. Timpul sosise, iata, pentru ca marele Ray sa-si invite prietenii si sa inregistreze.

« Genius Loves Company », un disc cu participarea extraordinara si exclusiva a artistilor celebri care au insemnat mult pentru Ray, de la B.B. King pana la tanara Norah Jones. Un album produs de Phil Ramone. O sarbatoare soul, o adevarata celebrare a celui care a ramas sa ne incante doar cu vocea, nu si cu prezenta fizica.

Un tezaur care va ramane mereu proaspat pentru a fi explorat, muzica lui Ray Charles este mai mult decat un tezaur. Este o mostenire. Pentru ca, intr-adevar, genius loved company.