In ultimele zile, la Buzau au fost inregistrate opt alarme false cu bomba, in Botosani cinci, la Brasov si Bucuresti patru. Un necunoscut a sunat ieri la Politia judetului Neamt amenintand ca a pus o grenada in Gara Roman. Tot in Moldova, la Vidra, judetul Vrancea, un barbat a cerut suma de zece milioane lei pentru a nu arunca in aer scoala din localitate.

Asemenea alarme au fost primite la telefonul pentru apeluri de urgenta 112 in Botosani, unde s-a spus ca va sari in aer Palatul Administrativ, si la Iasi. In mai toate cazurile, autorii au fost identificati, ei fiind minori, care, in fata procurorilor, declara ca au vrut sa faca o gluma.

Unul dintre cei care au transmis asemenea amenintari la Politia Capitalei si care a fost identificat este un baiat de 15 ani, din sectorul 2. El este cercetat acum de Parchet pentru acte de terorism. In tara au mai fost identificati alti 14 autori ai unor apeluri telefonice prin care amenintau cu atentate. Treisprezece dintre acestia sunt minori.

Institutiile vizate de acestia au fost Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, spitale, scoli, primarii sau prefecturi, gari. Desi in toate cazurile alarmele s-au dovedit a fi false, echipele de pirotehnisti, medici, jandarmi, pompieri s-au deplasat la fata locului pentru a actiona asa cum cer procedurile standard in astfel de cazuri.

Se intelege, toate aceste deplasari sunt foarte costisitoare.

Pedeapsa prevazuta de lege pentru cei care alarmeaza neintemeiat publicul sau institutiile statului este, potrivit legii, de 1 pana la 3 ani inchisoare.

Amenintare cu bomba la Palatul Victoria

Amplasarea unei incarcaturi explozive la Palatul Victoria a fost semnalata, marti dupa-amiaza, printr-un apel telefonic la numarul pentru situatii de urgenta 112, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al SPP, colonelul Constantin Dobre. Apelul a fost inregistrat la ora 16,10. Dupa verificari nu s-a gasit nici o bomba.

Ieri dupa-amiaza,

Un pusti de 14 ani - prins la scurt timp dupa ce anuntase o bomba la Primaria Toplita

Politistii harghiteni au izbutit sa-l prinda, in timp record, pe autorul unei false alarme cu bomba declansate ieri dupa-amiaza la Primaria Toplita. Faptasul este un pusti de 14 ani din localitate, care, de distractie, a sunat la numarul de urgenta 112, anuntand, in limba romana, "bomba la primarie".

La nici doua ore de la primirea si localizarea apelului, autorul a fost identificat si saltat in timp ce se amuza privind vanzoleala iscata de cercetarea sediului primariei, dupa evacuarea functionarilor.

Ieri dupa-amiaza, copilul - orfan de tata - a fost prezentat procurorilor Parchetului Judecatoriei Toplita, impreuna cu mama, care urmeaza sa suporte cheltuielile interventiei autoritatilor, in vreme ce odrasla risca internarea intr-un centru de reeducare.

Alarma falsa cu bomba la Prefectura Gorj

Serviciul 112 din judetul Olt a fost apelat ieri, in jurul orei 16, fiind anuntata amplasarea unei bombe in sediul Prefecturii Gorj. Imediat echipe ale SRI, politisti si jandarmi au impanzit sediul Palatului Administrativ. Acestia au scotocit fiecare birou, cautarile terminandu-se in jurul orei 18. Totul s-a dovedit a fi o alarma falsa.

Adrian POPESCU, Isabela MANTA, Nicolae MILITARU