“Mi se pare foarte ciudat ca un ziar care a construit foarte mult impotriva puterii de atunci nu este capabil sa se intoarca impotriva puterii de acum”.

Daca nu ati recunoscut stilul in declaratiile de mai sus va dezvaluim autorul: doamnelor si domnilor, din Romania lui si a noastra, in direct la “Nasul”, Adriaaaaaaann Nastaaseeeee! Stapinul mistretilor, al timbrelor, caselor, fermelor si colectiilor! Ati inteles, desigur, unde trebuie cautata supararea recenta a viitorului fost presedinte al PSD; in tarcul lui Ion Tiriac de la Balc.

Acolo unde el s-a eliberat de toate angoasele si frustrarile acumulate din cauza Basescului, trimitind pe lumea cealalta 23 de mistreti, unul si unul. Cum nu puteam sa ratam tragica poveste vinatoreasca din Bihor, Adrian Nastase si-a reglat tirul pe “Evenimentul zilei”. De vina pentru macelul vinatoresc nu mai erau minuitorii de pusti, ci minuitorii de pixuri.

Ideea de a cauta vinovati in curtea “Evenimentului zilei” nu e o noutate. Asa a procedat Nastase vreme de patru ani, de fiecare data cind i-am cerut socoteala pentru coruptia care venea ca un tsunami peste Romania. Raspunsurile sale erau de fiecare data pe dupa visin.

Imi aduc aminte de o conferinta de presa tinuta vara trecuta, peste drum de redactie, la Consiliul Concurentei, cind, in loc sa raspunda unei intrebari incomode puse de reporterul “Evenimentul zilei”, Adrian Nastase a preferat sa lanseze obisnuita sopirla aroganta: “Voi sinteti ziarul opozitiei, nu am ce sa va raspund!”.

Orice dezvaluire jurnalistica despre afacerile baronilor mai mari sau mai mici patronati de PSD era o “constructie impotriva puterii”, ca sa-l citez pe seful Partidei Vinatorilor.

In realitate, Nastase nu a fost niciodata capabil sa caute vinovati acolo unde ii vede o lume-ntreaga, adica in curtea sa si a baronilor sai. Ca si Ion Iliescu, Belu si Bitang si toti cei care nu au curajul sa-si asume greseli, Nastase are la indemina aceeasi solutie pentru a cauta vinovati: presa.

Ne-am fi asteptat ca fostul premier sa aiba mai mult tact macar in opozitie. Cu atit mai mult cu cit intre timp a aflat ca parintele sau politic, Ion Iliescu, se simte “in vina” ca la 45 de ani, semn ca mai poate conduce partidul vreo citeva decenii. Asa ca, daca tot mai are de jucat la perete pina ii trece vigoarea sefului etern, Nastase putea sa aiba mai multa rabdare.

Nu poti pretinde unui ziar sa puna tunurile pe noua putere cind ministrii ei n-a apucat bine nici sa-si monteze telefoanele scoase din priza de colegii domnului Nastase.

Iar teza ca “Evenimentul zilei” nu este capabil “sa se intoarca impotriva puterii de acum” face parte din arsenalul de maxime parsive al ex-premierului. Problema nu e daca sintem sau nu capabili sa ne intoarcem impotriva noii puteri, ci daca noua putere face exact ceea ce n-a facut regimul Nastase-Iliescu: sa ne scape de cancerul coruptiei.

Sa scoata de la sertar stivele de dosare amortite pe vremea sinistrului Joita Tanase. Sa ne spuna in ce conturi, vile, terenuri, cabane, hoteluri, sereleuri, off-shore-uri, limuzine au ajuns banii. Bani multi de tot. Si, mai ales, cine s-a improprietarit cu ei. Iar daca regimul Basescu nu face lumina in toate aceste cazuri, “Evenimentul zilei” ii va fi adversar fara rezerve.

Deocamdata, spre deziluzia domnului Nastase, avem acelasi interes: sa vedem Romania curata. Iar cea mai multa mizerie vine de la PSD!