Orice femeie sub 55 de ani din Germania care ramine mai mult de un an fara un loc de munca, risca sa piarda ajutorul de somaj daca refuza vreo oferta de munca din partea unei firme, chiar daca aceasta vine din industria sexului.

Este cazul unei chelnerite de 25 de ani, care a refuzat sa ofere “servicii sexuale” intr-un bordel din Berlin si care acum risca sa nu mai primeasca nici un fel de ajutor de la stat. Tinara a primit o scrisoare de la departamentul fortei de munca in care i se spunea ca un angajator este interesat de ea, insa cind a sunat la firma respectiva a realizat ca era vorba de un bordel.

Astfel de cazuri sint rezultatul reformelor sociale promovate de executivul cancelarului Gerhard Schroeder, in baza carora somerii isi pierd ajutoarele daca refuza o oferta de munca, inclusiv din partea bordelurilor, prostitutia fiind legalizata in urma cu trei ani.

Oficiul fortei de munca este obligat sa trateze angajatorii in cautare de prostituate la fel ca pe orice alta companie, relateaza “Daily Telegraph”. Platind impozite la stat, bordelurile au dreptul sa trimita cereri de personal la oficiul de somaj si sa consulte bazele de date pentru a vedea daca gasesc femei care sa corespunda cerintelor.

Femeia ca o prada

“Legea le impinge practic pe femei in industria pornografica. Noile reglementari prevad ca acest domeniu nu mai este considerat imoral si ca o slujba refuzata inseamna pierderea beneficiilor de la stat”, a declarat Merchthild Garweg, avocat in Hamburg. Ea a spus ca unele femei, care lucrasera anterior intr-o companie telefonica, au primit oferte de serviciu la o linie erotica.

Intr-un alt caz, o tinara de 23 de ani din orasul Gotha a fost instiintata de fortele de munca sa se prezinte la un interviu pentru o slujba de “model nud” si sa trimita un raport scris despre cum a decurs intilnirea.

In cazul in care somerii refuza aceste posturi, functionarii de la departamentul de munca sint obligati sa le suspende ajutoarele, in caz contrar riscind sa fie ei insisi penalizati.

Reforma sociala este o prioritate a guvernului Schroeder in conditiile in care, in decembrie, rata somajului a crescut pentru a 11-a luna consecutiv, numarul germanilor fara un loc de munca ajungind la 4,5 milioane, cea mai ridicata cifra inregistrata dupa 1990.