Furturile de carburanti din conductele Conpet si Petrotrans indica existenta unei filiere de sustragere si comercializare a produselor petroliere si nu par sa fie opera unor incepatori in domeniu, sustin responsabilii MEC.

Ministrul Codrut Seres a anuntat ieri ca a trimis Parchetului National Anticoruptie rezultatele anchetei privind disparitia a 100.000 de tone de produse petroliere din conductele magistrale si ca au fost identificate patru persoane posibil implicate in aceasta afacere.

Trei dintre cei patru indicati de oficialii MEC sint oameni de afaceri si inalti functionari din Constanta care, potrivit lui Codrut Seres, detin benzinarii particulare: Dumitru Martin, fratele fostului prefect PSD de Constanta, Ion Draica, si Nicusor Constantinescu, actualul presedinte PSD al CJ Constanta.

Mihaela BaleaMinistrul economiei a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca MEC, prin Corpul de Control, a finalizat ancheta in cazul “Conpet-Petrotrans” si a transmis rezultatele Parchetului National Anticoruptie, pentru continuarea cercetarilor.

Seres a declarat, la instalarea in functie, ca detine informatii potrivit carora, intr-un interval scurt de timp, anul trecut, din conductele magistrale de transport produse petroliere au disparut 100.000 de tone. “Doua inventare la stocurile de produse petroliere efectuate la distanta de o luna, in iulie si august 2004, au aratat lipsa unor cantitati de combustibili.

La inventarul din iulie au lipsit 14.000 de tone, pentru ca o luna mai tirziu cantitatea care nu se regasea in stocuri sa ajunga la 96.000 de tone. Valoarea totala a marfii lipsa se ridica la 1.500 de miliarde lei”, a spus ieri ministrul.

Din cercetarile efectuate a rezultat ca inventarele nu au fost legal intocmite, ele bazindu-se pe declaratiile gestionarilor, nu pe masuratori specifice, a explicat Madalin Bors, seful Corpului de Control al MEC.

“Gestionarii chestionati au declarat in scris ca li s-a sugerat de catre conducerea de la acea vreme a Petrotrans sa nu treaca in registre toata cantitatea de produse petroliere lipsa. Cu alte cuvinte, despre cantitatile lipsa din conducte se stia pina la cel mai inalt nivel al Petrotrans”, a declarat seful Corpului de Control.

Madalin Bors a exclus varianta “pierderilor tehnologice” din conducte, precizind ca este vorba de o cincime din intreaga cantitate de carburanti transportata de Petrotrans in 2004.

“Calculele noastre arata ca, din cinci tone de produse transportate, una se ducea in alta parte. De aici am tras si concluzia existentei unei filiere de sustragere si comercializare a produselor”, a adaugat Bors.

Printre persoanele posibil implicate in valorificarea produselor furate Codrut Seres a amintit numele fostului director tehnic de la Petrotrans, Ion Gilca, si pe al gestionarului-sef de la depozitele din Constanta, Constantin Moise. Ministrul a nominalizat si trei persoane care au detinut sau detin benzinarii private asociate cu reteaua de valorificare a produselor furate.

“Este vorba de Dumitru Martin, fratele fostului prefect de Constanta, de Ion Draica si de Nicusor Constantinescu, asociat la o firma de paza”, a spus ministrul economiei.

Codrut Seres a anuntat ieri ca a decis sa schimbe componenta Adunarii Generale a Actionarilor si pe cea a Consiliului de Administratie de la Petrotrans - Conpet, societate rezultata in urma fuziunii aprobate anul trecut de fostul guvern.

Petrotrans a fuzionat cu Conpet anul trecut

Petrotrans a fost, pina in 2003, transportator de produse petroliere atit din import, cit si din productia interna. Pina in 2001 a functionat in cadrul Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom, de unde a fost externalizata cu scopul de a fuziona cu Conpet, pentru a forma impreuna transportatorul unic de titei si produse petroliere.

La inceputul anului trecut, Conpet Ploiesti a preluat gratuit de la Petrotrans Ploiesti conductele pentru transportul produselor petroliere, motorinei si benzinei, precum si vagoanele-cisterna prin intermediul carora se transporta, pe calea ferata, titeiul si gazolina. (Lidia Truica)

Triunghiul Mazare-Strutinsky-Nicusor Constantinescu

In spatele marilor afaceri din Constanta se afla trei nume: primarul Radu Mazare, presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, si fostul membru PNL Sorin Gabriel Strutinsky. Cei trei au fost colegi la Institutul de Marina si au intrat in afaceri in 1990, editind saptaminalul local “Contrast”. O data cu saptaminalul, a fost creata si reteaua de distributie Conpress.

Dupa patru ani, “Contrast” s-a transformat in cotidianul “Telegraf”, iar compania de distributie a ajuns cea mai mare din oras. Nicusor Constantinescu a incheiat contracte cu producatorii de tigari, cafea sau bauturi racoritoare, iar din 1995 firma Conpress detine monopolul pe distributia de presa si bunuri de consum in tot judetul Constanta.

Reteaua de distributie se transforma intr-o adevarata mina de aur in perioada estivala, cind litoralul este invadat de turisti. Grupul de presa lanseaza televiziunea locala Neptun TV si astfel cei trei marinari preiau controlul mediatic al unuia dintre cele mai bogate judete din Romania. Nicusor Constantinescu, in virsta de 37 de ani, s-a nascut la Ploiesti.

Dupa succesul din Constanta, acesta incearca sa dezvolte acelasi gen de afacere si in orasul natal, unde il activeaza pe fratele lui, Adrian Constantinescu. In 1995, acesta lanseaza pe piata cotidianul “Telegraful de Prahova”.

Dupa 15 ani, cei trei absolventi de Marina ajung in Topul 300 al revistei “Capital”, fiind cotati cu o avere de aproximativ 6 milioane de dolari fiecare.

Pe linga strategia de afaceri, cei trei au dezvoltat si una politica. Astfel, Radu Mazare, fost deputat PD, cistiga primaria din Constanta in anul 2000. La scurt timp devine independent pentru ca, in 2004, sa candideze si sa cistige primaria ca membru PSD.

Sorin Gabriel Strutinsky a fost, pina in urma cu o luna, membru PNL, iar Nicusor Constantinescu a jucat cartea PSD-ului, ajungind presedintele Consiliului Judetean Constanta. (Emilian Isaila)

Presedintele CJ Constanta cere daune de un miliard de euro!

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca il va actiona in judecata pe ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, pentru calomnie si va cere daune de un miliard de euro. Constantinescu l-a sfatuit pe Codrut Seres sa mearga la un control psihologic, avind in vedere ca “nu stie ce afirma”.

Eu n-am avut nici in clin, nici in mineca, in viata mea, cu asemenea afaceri, sint doar elucubratii, fantasmagorii, n-am avut niciodata statii de carburanti si n-am fost niciodata asociat cu Eduard Martin sau cu Ion Draica, a spus Nicusor Constantinescu.

Presedintele CJ Constanta, care este si vicepresedinte al filialei locale a PSD, a recunoscut ca a administrat o firma care in 1998 s-a ocupat de paza conductelor Petrotrans, dar sustine ca in 1999 a reziliat contractul pe motiv ca era pus sa plateasca pierderile inregistrate pe conducte. “Ce legatura are un contract din 1998-1999 cu pierderile de 100.000 de tone constatate de Seres in 2004?”

Liderul PSD a mai mentionat ca ar fi vorbit cu ministrul economiei la telefon si acesta i-ar fi spus ca presa a inteles gresit declaratiile sale. In ce priveste pomenirea numelui sau, Seres i-ar fi spus ca are mai multe declaratii verbale si scrise din partea unor persoane din Constanta.

“Tu, ca ministru, faci o afirmatie inainte de a se pronunta o instanta, definitiv si irevocabil, nu te poti pronunta public pe baza unor elucubratii auzite pe la coltul strazii”. La rindul lui, Dumitru Martin, fratele fostului prefect de Constanta, cere demisia lui Codrut Seres.

El sustine ca nu a facut niciodata afaceri cu combustibil si, cu toate ca firmele sale consuma cel putin 30 de tone de motorina pe luna, detine documente pentru fiecare litru. “Sa vina toate controalele din lume, le prezint dovezile”, spune Martin.

El crede ca are de suferit pentru ca, desi nu e membru PSD, nepotul (deputatul Eduard Martin) si fratele sau (fostul prefect Gheorghe Martin) sint membri in conducerea organizatiei judetene a partidului. (Leila Florescu)

un articol de Lidia Truica, Emilian Isaila, Leila Florescu