Consiliul National al Audiovizualului, intrunit in sedinta publica in data de 1 februarie a.c., a decis sa adreseze somatii publice titularilor de licenta pentru posturile OTV si Realitatea TV.

Somatia publica in cazul postului OTV a vizat emisiunea Dan Diaconescu Direct din 18-19 ianuarie, care l-a avut ca invitat pe generalul in rezerva Nicolae Plesita. Invitatul respectiv, fost general de securitate, a relatat modul violent in care l-a anchetat pe scriitorul Paul Goma, dizident anticomunist, proferand, chiar in emisiune, jigniri si injurii la adresa acestuia.

Membrii Consiliului au constatat ca moderatorul emisiunii, desi a condus discutia spre obtinerea unor marturisiri cu incidenta penala, a manifestat o atitudine pasiva, neinformand publicul in legatura cu semnificatia demersului domnului Paul Goma si cu implicatiile faptelor relatate.

Postul in cauza a incalcat astfel dispozitiile art. 3 (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, care obliga radiodifuzorii sa asigure informarea si educarea publicului cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In cazul postului Realitatea TV, somatia publica a fost adresata ca urmare a informatiilor incorecte difuzate in emisiunea Trecutul zilei de ieri din data de 27 ianuarie.

In aceasta emisiune, Wolfgang Amadeus Mozart a fost prezentat drept "celebru compozitor de muzica pentru pian si clavecin", in conditiile in care, la data respectiva, pianul nu era inventat, iar creatia marelui compozitor nu se reduce la doua instrumente muzicale.

La aceeasi emisiune, Dante Alighieri a fost descris ca "autor al celebrelor piese de teatru Divina Comedie si Infernul" (celebrul poet florentin nefiind dramaturg, iar Infernul fiind o parte a trilogiei Divina Comedie).

Consiliul a considerat ca, prin difuzarea acestor informatii eronate despre doi artisti de seama, postul Realitatea TV a adus publicului un grav deserviciu cultural, incalcand prevederile art. 3 (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.