Stan Faryna a venit in Romania in anul 2000 sa-si ajute un prieten care avea o companie de produse alimentare. El avea deja o companie de web design in America, dar a realizat ca tara noastra este un "hot-spot" pentru dezvoltarea de software. "Am vazut ca aici sunt multi tineri inteligenti si m-am gandit ca este o reala oportunitate sa deschid o firma.

In Romania fac software cu jumatate din costurile din America, ceea ce imi permite sa investesc mai mult in oameni", spune Stan Faryna, presedintele Halo Interactive. "Am deschis compania in 2002. Investitia initiala a fost de 500.000 de dolari, iar majoritatea banilor s-au indreptat catre oameni si pregatirea lor.

Am inceput cu patru angajati, iar numarul lor a crescut la 20 in acest moment", completeaza Faryna. Pana acum, compania a avut numai clienti pe piata americana.

Cel mai mare client de pana acum a fost Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Propan, o organizatie sponsorizata de guvernul american, care se ocupa de promovarea si educarea cosumatorilor de propan, ca sursa alternativa de energie. "Contractul a fost in valoare de doua milioane de dolari pentru licentele software.

Inca mai sunt clientii nostri si continuam relatia cu ei pentru ca tot timpul apare cate ceva, fiind nevoie de noi solutii. Nu putem spune ca le-am livrat numai produsul si asta a fost tot. Le oferim cosultanta si suport, pe langa produsul initial", explica Daniel Boca, manager IT la Halo Interactive. La inceput, cei de la Halo Interactive au oferit solutii la cheie.

Pe masura ce au dezvoltat o parte din produsele lor, au ajuns la concluzia ca pot face o platforma suficient de flexibila pentru a fi adaptata in functie de nevoile clientilor. In luna mai, Faryna vrea sa lanseze pe piata romaneasca un software cunoscut in America, cu numele de Virtual Team Room.

"Este o suita de tip office, care include mai multe mijloace de comunicare, cum ar fi chat, forum, messaging, conferinte, mail si librarie de documente. De fapt, aducem angajatii unei companii care se afla in locatii diferite in aceeasi camera virtuala", explica Boca. Licenta pentru un singur utilizator va costa 500 de euro pentru companiile care au pana in 100 de angajati.

Cultura organizationala, succesul afacerii "In Romania sunt foarte multe companii care se folosesc de oameni, ii storc ca pe o lamaie si apoi renunta la ei. Pentru a dezvolta un produs bun, trebuie in primul rand sa-ti sprijini angajatii. Acestia trebuie sa isi innoiasca tot timpul cunostintele si de aceea incurajam oamenii sa devina mai buni", zice Faryna.

Suna ca orice manager obisnuit din Romania, insa Faryna nu se opreste numai la vorbe. Compania are angajat un psiholog care sa se ocupe de angajati. "Rolul meu este sa mentin o atmosfera creativa si deschisa. Ma ocup de probleme de comunicare si relationare intre ei si clientii nostri. Oamenilor li se ofera tot ce au nevoie pentru a fi performanti.

Am gasit o firma unde se aplica o parte din lucrurile pe care eu le vedeam doar in cartile de management modern si de managementul resurselor umane", este de parere Marius Merlusca, consilier la Halo Interactive. Exemple despre cum isi sustine compania angajatii sunt numeroase.

Angajatii isi pot alege orele de lucru pe care le considera cele mai productive si in fiecare sambata sunt tinute diferite cursuri pentru angajati, cum ar fi metodologii de programare sau de design. In plus, angajatii pot sa-si cumpere carti de specialitate, licente software sau chiar sa urmeze cursuri de specializare. "Pot chiar sa isi imbunateaca mediul de lucru.

Pot, daca vor, sa-si ia un scaun mai special sau alt monitor. Nu pot spune ca exista un anumit buget pentru acest lucru. Este un gentleman's agreement."

Despre Halo Interactive

• Are un profit anual de un milion de dolari

• Pana acum a lucrat numai pe piata americana, cel mai valoros contract obtinut de companie fiind de doua milioane de dolari cu o organizatie sponsorizata de guvernul american

• In mai vor sa se lanseze si pe piata romaneasca cu un produs cunoscut pe piata americana cu numele Virtual Team Room. Licenta pentru un utilizator va costa 500 de euro

• Echipa stransa de Faryna este foarte tanara, varsta celor 20 de angajati fiind intre 22 si 28 de ani

• Stan Faryna, in varsta de 35 de ani, este hotarat sa ramana in Romania si sa obtina cetatenia. Este casatorit cu o romanca si asteapta un copil.