Pragul de cinci milioane e extrem de delicat din punct de vedere politic.

De la inceputul anilor '30 nu au mai fost ataţia germani fără loc de muncă.

Guvernul subliniază că s-a ajuns la această cifră din cauza modului in care se calculează numărul celor care nu au un loc de muncă, şi deci nu e vorba de o creştere enormă.

Cu tot cu ajutările sezoniere, cum ar fi iarna grea care a silit multe companii de construcţii să recurgă la concedieri, statisticile separate publicate de Bundesbak arată că totalul a ajuns la 4,7 milioane.

Măsuri pentru reducerea şomajului

Ministrul economiei, Wolfgang Clement, a declarat la un post de televiziune că reformele economice care au intrat in vigoare la 1 ianuarie vor reduce şomajul in cursul acestui an.

Dar opoziţia spune că de fapt Germania, ţara cu cea mai mare economie din Europa, are in realitate mult mai mulţi şomeri.

A fost amintit astfel un program sponsorizat de guvern, avand ca obiectiv crearea de locuri de muncă, şi in care sunt implicate alte 1,5 - 2 milioane de persoane aflate in căutarea unor slujbe adevărate.

Liderii opoziţiei mai spun că reformele guvernamentale, care includ reducerea ajutoarelor sociale, nu sunt suficient de radicale.

Se aşteaptă ca economia germană să crească in acest an cu 1-1,5 la sută, semn că după trei ani de cvasi-stagnare continuă procesul de redresare - dar intr-un ritm foarte lent.