Guvernul roman a debutat promitator, a declarat comisarul european pentru extindere Olli Rehn, privind prioritatile Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Ministrul de externe roman Mihai-Razvan Ungureanu l-a asigurat ca lupta impotriva coruptiei va continua in mod hotarat.

Domnul Ungureanu s-a intalnit si cu seful politicii externe europene Javier Solana, care si-a confirmat pentru prima data intentia de a trimite un emisar special in Republica Moldova.

La prima sa intalnire cu Olli Rehn, ministrul roman de externe i-a facut bilantul primelor patru saptamani de guvernare. El s-a axat in special pe lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, independenta justitiei si controlul frontierelor.

A fost discutata si situatia ajutoarelor de stat. Cum se stie, Uniunea Europeana poate amana aderarea Romaniei cu un an daca nu sunt respectate 11 angajamente prioritare in cele doua capitole, concurenta si justitie si afaceri interne.

Olli Rehn si-a repetat si el angajamentul de a ajuta Romania, care va primi pana in 2007 asistenta europeana valorand un miliard de euro pe an.

"Vom face tot ce ne sta in putere sa colaboram cu guvernul roman, care a facut un debut promitator privind reformele in aceste capitole critice", a spus domnul Rehn.

Amintind ca tratatul de aderare va fi semnat la 25 aprilie si ca obiectivul ramane intrarea Romaniei in 2007, el a avertizat - "noul guvern nu se poate lasa pe tanjeala, pentru ca mai are multe de facut".

El a anuntat ca va face o vizita de doua zile in Romania pe 28 februarie.

Coruptia s-a aflat pe primul loc si pe agenda comitetului de relatii externe a Parlamentului European, unde domnul Ungureanu a dialogat cu euro-parlamentarii aproape doua ore.

Parlamentarii au ridicat si alte chestiuni cheie, precum descentralizarea administrativa si situatia minoritatilor, retrocedarea proprietatilor nationalizate, proiectul Rosia - Montana, precum si rata unica de impozitare.

Raportorul pentru Romania, socialistul francez Pierre Moscovici, a salutat modul deschis in care ministrul roman a abordat chestiuni care preocupa de multa vreme Parlamentul European - combaterea coruptiei, independenta justitiei si libertatea presei, dar a adaugat: "exista si alte intrebari la care n-am primit inca un raspuns, precum concurenta sau mediul".

"Sunt chestiuni concrete", a spus domnul Moscovici, "pentru ca Uniunea Europeana nu reprezinta doar un model politic, ci si unul social, economic si ambiental".

"Nu vreau sa intervin in politica fiscala a guvernului roman, dar el va trebui sa fie atent ca acesta politica sa fie compatibila cu cea europeana si sa nu duca la un dumping fiscal", a avertizat domnul Moscovici, "reflectand preocuparea multor francezi si germani ca isi pierd locurile de munca in favoarea tarilor din est cu un regim fiscal mai generos".

El a apreciat pe de alta parte angajamentul mai ambitios al guvernului roman fata de tarile vecine - in special Ucraina, Moldova si tarile din Balcani, care au fost si tema intalnirii ministrului roman cu seful politicii externe europene Javier Solana.

Odata cu aderarea Romaniei, frontierele Uniunii Europene se vor apropia de conflictul inghetat din Transnistria.

L-am intrebat de aceea pe domnul Solana daca a luat o decizie privind o implicare mai clara a Uniunii Europene prin trimiterea unui emisar special in Republica Moldova.

"Ma gandesc sa trimit un emisar in Moldova si probabil ca va fi in curand. Nu e inca decis cine va fi, dar in ceea ce ma priveste, decizia e practic luata", mi-a declarat domnul Solana.

Din surse diplomatice, am aflat ca ambasadorii celor 25 de state membre au convenit deja asupra acestei propuneri, ea urmand acum sa fie aprobata la nivel ministerial.

Romania mai are insa si ea o cale de facut, chiar dupa semnarea tratatului de aderare in aprilie. Mihai-Razvan Ungureanu recunoaste ca nu e un cec in alb.

"Nici pe de parte, nu poate sa fie un cec in alb. E vorba de o cursa de doi ani. O cursa la capatul careia trebuie sa fim credibili si mai mult decat atata, adevarati membri ai Uniunii Europene."