Tensiunile dintre Republica Moldova si Transnistria se agraveaza. Guvernul de la Chisinau si liderii de la Tiraspol se acuza reciproc de intentii de agresiune, in vreme ce ambele armate se afla pe picior de razboi.

Autoritatile moldovenesti sustin ca autoproclamata Republica Transnistreana pregateste o actiune militara de proportii pe Nistru, pentru a destabiliza regiunea. Potrivit oficialilor de la Chisinau, un mare numar de soldati transnistreni au fost masati in zona de securitate, impreuna cu o importanta cantitate de tehnica de lupta.

Manevrele militare au inceput inca de la jumatatea lunii trecute si s-au intensificat in ultimele zile. Trupele de la Tiraspol sunt stationate acum chiar si in satele din sudul Nistrului, aflate sub administratia Chisinaului. Autoritatile moldovenesti sustin ca, prin aceasta desfasurarea de forte, Tiraspolul vrea sa intimideze si sa dezbine populatia din regiune.

Liderii separatisti vor sa-i convinga pe oameni ca armata si politia moldoveana reprezinta o amenintare la adresa lor. In aceste conditii, prezenta trupelor transnistrene ar fi necesara, pentru a-i proteja. Oficialii de la Chisinau au precizat intr-un comunicat ca guvernul moldovean nu s-ar implica niciodata intr-un conflict armat cu populatia din regiune.

Situatie delicata pentru Chisinau

Aceste actiuni au loc intr-un context delicat pentru oficialii moldoveni. Pe 6 martie in tara vor fi organizate alegeri parlamentare, iar instabilitatea politica si militara ar putea influenta desfasurarea scrutinului.

Potrivit Chisinaului, liderii de la Tiraspol vor sa determine amanarea votului, pana cand vor dispune de suficienta influenta in Moldova pentru a-i aduce la putere pe aliatii lor politici si economici.

Sprijinita de comunitatea internationala, Administratia de la Chisinau intentioneaza sa reunifice tara. Presedintele Vladimir Voronin a primit in ultimul timp vizitele mai multor delegatii internationale venite din partea Consiliului Europei, a Rusiei sau a altor observatori externi.

In plus, de curand s-a activat parteneriatul Moldovei cu Ucraina, Romania si Uniunea Europeana" in ceea ce priveste reglementarea conflictului transnistrean. Toate acestea i-au determinat pe liderii de la Tiraspol sa ia masuri radicale pentru a pastra puterea. Chiar daca astfel pun in pericol pacea si stabilitatea regiunii.

Oficialii moldoveni au cerut ajutorul comunitatii internationale pentru solutionarea crizei.

Viktor Iuscenko ia masuri

Un alt motiv de ingrijorare pentru liderul separatist de la Tiraspol il constituie atitudinea Ucrainei. Autoritatile Republicii Moldova au solicitat Kievului, in vara anului trecut, sa nu mai accepte pe teritoriul sau marfuri care intra sau ies din Transnistria, fara a avea documente eliberate de Chisinau. Pana de curand, oficialii ucraineni au refuzat sa respecte aceasta solicitare.

Odata cu schimbarea regimului insa, autoritatile de la Kiev au inceput sa ia masuri pentru punerea in aplicare a noii reguli.

In urma cu cateva zile, un transport de marfuri ce se indrepta spre Transnistria, a fost oprit in portul Odesa deoarece nu avea documente avizate de Chisinau. Tot atunci, Ucraina a anuntat ca nu va mai lasa nici o incarcatura transistreana sa tranziteze teritoriul sau, fara documente avizate de autoritatile moldovenesti.

Prin aceasta decizie, autoritatile ucrainene au blocat complet traficul de marfuri prin portul Ilicevsk, una dintre principalele porti de intrare a materialelor in Transnistria. Asta inseamna ca multe companii din sudul Nistrului vor ramane fara materie prima, iar regimul de la Tiraspol nu va mai avea sprijin economic.

Mai mult chiar, Chisinaul intentioneaza sa instituie puncte vamale moldo-ucrainene la frontiera de est, chiar si pe segmentul de granita aflat sub jurisdictia transnistreana.

In aceste conditii, autoritatile de la Tiraspol au anuntat ca ar putea bloca definitiv activitatile comerciale externe. Nu inainte insa de a acuza Ucraina de incalcarea Codului vamal international.

Pregatiri de razboi

Deocamdata, regimul separatist transistrean nu a reactionat in nici un fel la acuzatiile Chisinaului. Anterior, insa, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat ca situatia din regiune este "ca inainte de razboi".

El a anuntat ca este pregatit sa faca fata oricarei situatii, indiferent de intorsatura pe care o vor lua lucrurile. Smirnov a afirmat ca autoritatile de la Chisinau ar putea declansa o ofensiva militara in regiune, inaintea alegerilor din 6 martie.

Manevra ar permite decretarea starii de urgenta pe malul drept al Nistrului si amanarea scrutinului. Astfel, presedintele Voronin si-ar putea prelungi mandatul, fara prea multe eforturi.