Nici animalele si nici partidele cu doua capete n-au supravietuit pentru multa vreme. Cu atit mai putin o grupare in care neintelegerile dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase au deja o istorie lunga. E drept ca Ion Iliescu nu a dat semne ca ar fi pasionat sa formeze un tandem cu Adrian Nastase.

Mai corect spus, n-a avut curajul sa explice clar ca nu vrea sa conduca PSD-ul cu o asemenea “sula in coaste”. Ideea tandemului, lansata mai zilele trecute, este rezultatul starii de deruta pe care o traieste Adrian Nastase.

Cel care domina Partidul Social Democrat ca pe un sereleu de familie, cel care a tradat atitea porniri totalitare, cel care a suspendat Delegatia Permanenta, inlocuind-o cu un grup de figuranti mierosi, cel care se si imagina presedintele Romaniei, instalat cu surle si trimbite, se vede obligat sa-si reconsidere pozitia.

Nu doar ca a abandonat casa restaurata din Primaverii, nu doar ca a ramas cu adapostul antiatomic abia pregatit sa-l apere de atacuri si mai periculoase, nu doar ca a uitat de oamenii pe umerii carora s-a ridicat. Fiind in situatia de a suporta decontul esecurilor succesive, el a inventat mica strategie a tandemului.

Sa se intoarca Ion Iliescu in pozitia de presedinte al PSD, iar el, fiul ratacitor si fostul argat al partidului, sa se faca mai mic, pina cind va reusi sa-l pacaleasca iarasi pe fostul sau mentor. Sau sa astepte in apropierea acestuia, pe post de mina dreapta, pina cind Ion Iliescu isi va da obstescul sfirsit.

Ideea tandemului nu ascunde decit viclenia (cusuta cu ata alba) a lui Adrian Nastase de a nu deconta abuzurile sale si esecurile politice din alegerile abia incheiate.

In acest fel, el ar izbuti sa tina partidul in sah. Nimeni n-ar mai avea curajul sa participe la competitie. Reorganizarea PSD s-ar face tot dupa imaginatia sa si a sfetnicilor sai (Dan Andronic, Dana Nastase, Adrian Petrache etc.).

In plus, jucind rolul de al doilea cap in conducerea bicefala a celui mai mare partid politic din Romania, Adrian Nastase ar fi privit cu mai multa ingaduinta de politistii si procurorii care ar putea cerceta averea sa.

Cit de serioasa si de democratica este formula tandemului? In primul rind, ea pare mai degraba rezultatul unei intelegeri de tip mafiot. Citiva s-au intilnit si s-au inteles cum sa imparta primele doua pozitii in partid.

Sa se poata intoarce Ion Iliescu pe locul sau, dar fara ca el sa poata prea multe. Din apropiere, sa fie flancat, intermediat sau chiar supravegheat de Adrian Nastase. Varianta tandemului este chiar tehnica de a bloca innoirea PSD si nemultumirile adversarilor.

Ideea a fost scoasa din palarie ca si fantomaticul post de presedinte executiv pentru Octav Cozmanca-Dosarel sau ca Biroul de Coordonare, cu generalul-bucatar Gabriel Oprea, cu Rovana Plumb si Zamfir Dumitrescu, cu Dan Nica si alti nobody Vasilica.

Ce acoperire statutara si democratica au avut aceste jonglerii politice ˆ la Adrian Nastase? Cam tot atitea are si inventia cu tandemul (neimpartasita nici macar de Ion Iliescu, de care Adrian Nastase se agata).

Nu doar strategia cu tandemul merita privita cu atentie. Pasionatii de politica ar trebui sa urmareasca atent si atacurile la adresa adversarilor.

Pe neasteptate, PUR TV si Dan Voiculescu ataca furturile de benzina si motorina, iar PRO TV ii chestioneaza pe Ilie Sirbu (cel trosnit in oua la o alta vinatoare) si pe Miky Spaga (cel care a dus discutia despre coruptie pina in zona desenelor animate).

Se vede de la distanta ca departamentul de lucraturi si scamatorii din preajma lui Adrian Nastase incearca sa ii slabeasca pe adversari si sa-l ridice pe epuizatul combatant. E de asteptat ca in zilele urmatoare alti apropiati ai fostului premier, de regula indatorati sau vulnerabili, sa-i sara si ei in ajutor.

O lupta disperata pentru putere se inteteste acum in PSD. Cel care si-a calcat colegii in picioare si a sufocat partidul incearca sa supravietuiasca unui val alcatuit mai mult de spaima reintoarcerii sale.