Domnul Adrian Nastase nu-si mai revine din socul pierderii alegerilor.

Incepind din seara in care au fost anuntate rezultatele partiale in favoarea lui Basescu, fostul premier – viitor fost sef al PSD – isi plimba smiorcaielile de la un microfon la altul, facindu-te sa te infiori la gindul ca o nulitate politica a putut, la un moment dat, sa apese cu o atit de mare putere peste tara.

Si ca aceasta putere nu s-a bizuit nici o clipa pe calitati de politician tenace si vizionar, ci pe complicitatea celor care, vreme de patru ani, l-au sustinut ca pe unul fara de care nu le mergea moara.

Din cind in cind, personajele din discursul lui Nastase se schimba, in functie de abilitatea viitorului fost sef al PSD de a da vina pe altii. Saptamina aceasta, a fost rindul presei. In emisiunea de la „Nasu’“, fostul premier a gasit vinovatul pentru esecurile sale la parlamentare si prezidentiale: presa. Si a dat exemple un ziar („Evenimentul zilei“) si un post de televiziune (Realitatea).

Lasam la o parte faptul ca un dram de realism – indispensabil celor care vor sa cistige in politica – l-ar fi silit pe viitorul fost sef al PSD sa-si evalueze prestatia si sa identifice punctele in care a gresit.

Sa recunoasca, in fine, ca, in mandatul sau, partidul a incalecat, pur si simplu, statul, ca mult laudata crestere din PIB a fost furata de clientii sai politici, ca a concesionat judetele catre baronii care, in numele sau, au jumulit ce mai ramasese din economia neprivatizata.

Ca romanii nu au mai fost dispusi sa accepte mita electorala aruncata pe ultima suta de metri din bugetul pe anul urmator si ca, in general, nimeni nu mai credea in balivernele „de stinga“ ale echipei sale de escroci spilcuiti. Dar faptul ca Nastase, fostul premier si viitorul fost sef al PSD, pune pe seama presei responsabilitatea esecului sau in alegeri merita toata atentia.

Alaturi de Ion Iliescu, in cei patru ani de mandat Nastase a fost cel mai mare dusman al presei libere.

Spre deosebire de fostul sef al statului, Nastase a avut – si a utilizat – toate pirghiile prin care sa-si gestioneze expunerile in presa: de la maniera in care a „distribuit“ reclama de la stat si pina la surubul mai strins sau mai lejer al datoriilor catre buget ale unor televiziuni, la interventii punctuale asupra unor editori – nimic nu i-a scapat partidului in materie de a-i clati imaginea

lui Adrian Nastase. Rezultatul a fost o inimaginabila presiune asupra jurnalistilor, nevoiti, uneori, sa se autocenzureze pentru a impaca si editorii si a ramine, in acelasi timp, departe de minciunile oficiale. Investigatii blocate sau descurajate, atacuri la adresa adversarilor lui Nastase (din opozitie sau chiar din PSD), un tot mai mare numar de titluri despre realizarile guvernului.

Ce sa mai spunem de presa locala – incaputa aproape toata in mina baronilor – sau de posturile publice de radio si televiziune. Ici si colo, citeva voci – publicatii sau jurnalisti izolati – s-au incapatinat sa reziste acestei presiuni, voci inecate insa in realitatea poleita de cauzasii din presa ai lui Adrian Nastase.

Ceea ce fostul premier si viitorul fost sef al PSD nu intelege este ca nu de jurnalistii care l-au criticat consecvent trebuie el sa se teama. In presa, ca si in PSD, lovitura fatala ii va veni de la fostii sai cauzasi, care pot fi impartiti, la rindu-le, in doua categorii. De o parte sint cei care l-au sustinut pe Nastase – pe fata sau mai subtil – pentru un interes foarte precis.

Acestia jubileaza deja ca „au scapat de presiuni“ si, in numele echilibrarii discursului jurnalistic, au si intors armele. Cupiditatea lor are insa si un avantaj pentru Nastase: in eventualitatea ca acesta ar reveni la putere, s-ar putea sluji de ei ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat in ultimele luni.

Mult mai dificil ii va fi fostului premier cu cea de-a doua categorie: jurnalistii – indeosebi din posturile publice de presa, – care au fost siliti sa cinte in struna PSD. Acesti oameni – cei mai multi tineri – au perceput acest mod de a face gazetarie ca pe o umilinta de neiertat.

Pentru ei, conflictul cu Adrian Nastase va fi mereu unul foarte personal si il vor pindi pe fostul premier cu o ura grea.

Ajuns intr-un moment politic dificil – cind adversarii sai din partid ii vor pur si simplu capul, iar partenerii din afara partidului, pe care, sub o forma sau alta,i-a umilit, se bucura de esecul fostului premier -, Adrian Nastase are probleme cu replierea. In orice parte ar privi, poate gasi, cu usurinta, vinovati pentru pierderea alegerilor.

Acest reflex insa – specific PSD – de a gasi nod in papura presei s-ar putea dovedi chiar mai pagubos decit pina acum. Multi jurnalisti – dintre cei ce relatau pina acum despre taierile de panglici si inaugurarile facute de Nastase – asteapta ca pe o razbunare ziua in care vor transmite de la Parchet despre vizita fostului premier si a viitorului fost presedinte al PSD.

P.S. Lume multa la dezbaterea organizata, simbata trecuta, de Centrul de Jurnalism Independent pe tema responsabilitatii relatarilor de presa in campania electorala trecuta. Pina si un observator detasat ar fi fost surprins sa remarce numele noi – cu fetele aferente – ivite printre participantii consacrati ai actiunilor CJI.

Si s-ar fi intrebat: citi dintre noii „jurnalisti independenti“ s-ar fi aratat pe-acolo daca Nastase si PSD ar fi cistigat alegerile?