O analiză recentă a Asociatiei Patronale a Industriei de Software (ANIS) asupra repartizării geografice a industriei romaneşti de software şi servicii scoate in evidenţă concentrarea puternică in Bucureşti a acestei ramuri, dar şi consolidarea unor centre regionale importante.

In Bucureşti se realizează o cifră de afaceri de 480 milioane de dolari (63% din totalul industriei), cu 11.300 de angajaţi (45% din total) care lucrează in peste 3.000 de firme (36% din numărul total). Din Bucureşti provin şi jumătate din exporturile de software şi servicii.

Capitala determină hotărator evoluţia industriei romaneşti de software şi servicii.

Timişoara, care s-a impus in mod clar ca al doilea centru de software şi servicii al Romaniei, deţine 10% din personal, 9,5% din veniturile totale şi 25% din exporturi. Urmează in ordine Cluj (4,7% din cifra de afaceri totală), Iaşi (2,7%), Braşov (2,7%), Prahova (2,4%), Constanţa, Sibiu şi Mureş.

Activităţile de dezvoltare software (produse şi servicii) şi exporturile sunt concentrate in special in Bucureşti şi in centre din vestul şi centrul ţării: Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu. Acestea sunt şi zonele preferate pentru investiţiile străine in industria de software.

Locaţiile cele mai căutate sunt şi cele mai scumpe. De exemplu, in Timişoara salariul mediu brut este cu 50% mai mare decat media pe intreaga industrie de software, in timp ce in centre ca Iaşi sau Constanţa nivelul se situează sub jumătate din media pe ţară.

Muntenia si Moldova – codase la IT

La polul opus centrelor dezvoltate se află o serie de judeţe din sudul Munteniei şi al Moldovei (Olt, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa, Vaslui) in care veniturile totale nu depăşesc un milion de dolari, iar personalul se cifrează la cateva zeci de salariaţi.

In timp ce primele 10 judeţe, incusiv Bucureştiul, acumulează 87% din cifra de afaceri a industriei de software şi 81% din personal, ultimelor 10 judeţe le revin doar 1% şi, respectiv, 2%.

Mircea Vuici, consultant ITC, explică aceste procente: “Repartizarea pe regiuni a industriei de software şi servicii reflectă rezultatele analizei pe judeţe.

Alături de Bucureşti - polul de dezvoltare al industriei, se observă o concentrare mai puternică in regiunile Vest, Centru şi Nord-Vest care acumulează impreună 34% din personalul industriei şi 22% din cifra de afaceri, in timp ce regiunile Sud-Vest, Sud, Sud-Est şi Nord-Est totalizează doar 21% din personal şi 15% din cifra de afaceri, in

condiţiile in care ponderea lor in populaţia totală este de 57%.”

“O soluţie pentru stimularea dezvoltării industriei in regiuni ca Moldova, Muntenia, Oltenia este crearea de parcuri tehnologice in oraşele cu centre universitare”, este de părere Florin Talpeş, Preşedintele Patronatului ANIS.

Analiza ANIS indică şi legătura directă dintre distribuţia regională a industriei de software şi indicatorii specifici societăţii informaţionale.

Gradul ridicat de e-readiness al unei locaţii constituie un factor stimulator pentru consolidarea industriiei de software şi servicii care, la randul ei, contribuie substanţial la dezvoltarea generală a zonei respective şi impulsionarea implementării societăţii informaţionale.