Mii de rastafarieni - practicanţi ai unei forme exotice de creştinism - s-au reunit in Etiopia pentru o lună de comemorări in onoarea lui Bob Marley - faimosul cantăreţ de reggae de la naşterea căruia se vor implini in curand 60 de ani.

Este pentru prima dată cand ceremoniile anuale au loc in afara Jamaicăi - ţara de baştină a lui Bob Marley.

Etiopia a fost aleasă pentru că rastafarienii - Bob Marley fiind unul dintre cei mai cunoscuţi - il consideră pe fostul impărat Haile Selassie drept liderul lor spiritual.

Văduva cantăreţului, Rita Marley, a spus la un moment dat că şi-ar dori ca fostul său soţ să fie re-inmormanat in Etiopia, dar a revenit ulterior asurpa acestei declaraţii.

Ceremoniile au loc sub numele "Africa Unite" - titlul unui cantec inclus pe albumul "Survival".

Ele au inceput cu un concert la care a participat mama cantăreţului, in varstă de 80 de ani.

Printre altele, vor fi organizate concerte, un festival de film, seminarii şi o strangere de fonduri.

Un punct de atracţie il va reprezenta concertul organizat in capitala Etiopiei, Adis Abeba, peste 4 zile - 6 februarie este data naşterii lui Bob Marley.

Cantăreţul a devenit celebru in anii '70 şi nu doar prin muzica sa. A propovăduit fără odihnă credinţa rastafari şi stilul de viaţă asociat acesteia.

Eforturile sale de a impăca facţiunile politice rivale din Jamaica i-au adus un premiu pentru pace din partea ONU dar, se pare că influenţa sa a stat şi la originea unei tentative de asasinat.

In 1980, Bob Marley a cantat in Zimbabwe, cu ocazia sărbătoririi independenţei. A descoperit cu acea ocazie că mulţi locuitori ii ştiau cantecele pe de rost, dar nu-şi aminteau cuvintele imnului naţional.

Care să fie explicaţia? David Rodigan este realizator de programe radio in Marea Britanie spune că: "muzica lui se adresa lumii intregi şi o face şi acum."

"Un tanăr din Kingston, Jamaica, fiul unui militar britanic şi al unei localnice, a crescut in sărăcie şi a reuşit să răspandească muzica pe care acum o numim "reggae" in toate colţurile pămantului".

"E vorba, in primul rand, de lucrurile despre care a cantat - dreptate, dragoste. Avea (şi are incă) puterea de a-i mişca pe oameni - asta este măreţia lui", spune David Rodigan.

Unul dintre preceptele de bază ale credinţei rastafari este importanţa intoarcerii in Africa, ceea ce explică intenţia ca Bob Marley să fie inmormantat in Etiopia, un altul - acela că voinţa Domnului nu trebuie nicicand pusă la indoială.

Este, de altfel, şi motivul pentru care Bob Marley, bolnav de cancer, a refuzat să fie operat.

A murit la 36 de ani, in 1981 şi a fost inmormantat cu o Biblie şi o chitară.