Google a devenit cea mai mare companie de servicii de Internet după valoarea de piaţă, depăşind firma eBay, după ce a anunţat rezultate trimestriale şi anuale solide.

Principala companie de căutare pe internet, Google are o valoare de piaţă de 56 miliarde de dolari, aproape egală cu cea a conglomeratului media Walt Disney, dar peste capitalizarea grupurilor General Motors şi Alcoa insumate.

eBay are o valoare de piaţă de 52 miliarde de dolari, in scădere in ultima perioadă, după ce proiectul său privind piaţa de muncă online nu a reuşit să se ridice la aşteptările Wall Street.

Acţiunile Google au crescut miercuri la un nivel record, de 216,8 dolari, inainte să se stabilizeze la 205,96 de dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 7,3% faţă de ziua anterioară.

Analiştii se aşteptă ca titlurile Google să crească puternic in acest an, John Tinker de la ThinkEquity anticipand chiar un nivel de 290 de dolari, la finalul lui 2005.

Alţi economişti, precum Brian Barish, preşedintele firmei de investiţii Cambiar Investors, consideră totuşi că preţul acţiunilor este prea mare.

Titlurile Google sunt listate la bursă din New York de la mijlocul luni august a anului trecut. Compania a depăşit aşteptările analiştilor, anunţand un profit trimestrial de şapte ori mai mare decat perioada octombrie-decembrie 2003, in timp ce profitul anual s-a dublat.

Incasările in ultimul trimestru din 2004 au depăşit cu 100% rezultatul din perioada corespunzătoare a lui 2003, ajungand la un miliard de dolari.

Veniturile companiei provin in marea majoritate din publicitate. Potrivit unui studiu al firmei de cercetare TNS Media Intelligence/CMR, in 2005, publicitatea online va creşte cu 11%, un ritm mult mai mare decat cel progonzat pentru televiziune, radio sau presa scrisă.