Strategia revizuita privind competitivitatea Uniunii Europene ar putea permite, pana in 2010, crearea a nu mai putin de sase milioane de locuri de munca si o crestere economica medie europeana de aproape 3% pe an. Aceasta strategie este importanta si pentru Romania, in contextul integrarii noastre in Uniunea Europeana in 2007.

TREI AXE. Presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso (foto), a spus, in fata parlamentarilor europeni, ca strategia se bazeaza pe trei axe vitale. In primul rand, "a face din Europa un loc mai atractiv pentru investitii si pentru a munci", prin realizarea unei piete interne in acele domenii unde este loc de "crestere si angajare".

In al doilea rand, trebuie ca "inovatia si cunoasterea sa fie puse in slujba cresterii economice" si in acest scop trebuie ca 3% din PIB sa fie canalizat spre domeniile de cercetare si dezvoltare.

A treia axa a strategiei Comisiei este consacrata "crearii locurilor de munca". Principiul este ca "tot mai multe persoane sa fie atrase pe piata fortei de munca", prin reducerea somajului in randul tinerilor si prin modernizarea sistemului de protectie sociala.

CRITICI. Strategia Barroso de relansare a competitivitatii Uniunii Europene le-a dat socialistilor europeni ocazia de a se angaja in prima ofensiva serioasa impotriva agendei liberale a Comisiei Europene. "Ne temem ca asa-zisa cale europeana nu mai este europeana, ci se deplaseaza in directia urmata de America", a declarat presedintele PSE, Poul-Nyrup Rasmussen.

Cei 200 de europarlamentari socialisti se tem ca strategia revizuita a Comisiei neglijeaza dimensiunea sociala si de mediu a competitivitatii europene.