Membrii Comisiei pentru Invatamint, Stiinta, Tineret si Sport a Camerei Deputatilor i-au rugat pe antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang, in cadrul intilnirii de joi de la Palatul Parlamentului, sa renunte la decizia de a demisiona de la conducerea lotului national de gimnastica al Romaniei.

"Va rugam mult de tot, intoarceti-va linga echipa dumneavoastra. Va promitem ca in urmatorii patru ani vom face demersurile ca dumneavoastra sa va duceti la bun sfirsit munca alaturi de aceasta echipa minunata", s-a adresat tehnicienilor deputatul Marcel Romanescu. De aceeasi parere a fost si deputatul Alecsandru Stiuca, acesta afirmind ca "demisia ar fi un gest de slabiciune".

"Prezenta dumneavoastra aici este un indemn sa reveniti, sa nu renuntati, sa antrenati, sa puneti in valoare aceste talente extraordinare pe care le are neamul romanesc", a spus Stiuca.

Deputatul Adrian Moisoiu a sustinut chiar ca situatia in care se gasesc cei doi antrenori are influnete straine: "Cred ca este undeva o influenta straina, de a darima gimnastica noastra care a adus atitea medalii si pentru a face astfel loc pe podium altor puteri, altor state. Din pacate, nu este rolul nostru sa cautam care sint aceste tari.

Noi vom incerca sa remediem aceste imperfectiuni care se pare ca exista in Legea Sportului, dar sa avem pentru cine. Va rugam sa retrageti demisiile si sa nu considerati ca in felul acesta va calcati demnitatea".

Octavian Belu a adus la cunostinta membrilor comisiei ca pina acum a fost platit pe baza unui contract cu Federatia Romana de Gimnastica, iar in ultimii doi ani printr-o conventie cu FRG si fostul Comitet Olimpic Roman, care se numea "bursa de excelenta": "Legat de procentele vehiculate in presa, ele nu au fost barate de vreo interdictie legala, dar nu au fost reglementate suficient."

Belu s-a aratat dispus sa colaboreze cu membrii comisiei pentru modificarea legislatiei in ceea ce priveste sportul si antrenorii: "Nu trebuie o lege pentru Belu, ci pentru antrenorul roman. Eu ma pun la dispozitia comisiei pentru a colabora in rezolvarea unor probleme de legislatie. Sa-mi dau si eu parerea daca este posibil, sau chiar in scris, sa facem propuneri.

Nu pentru modificarea Legii Sportului pentru ca nu sintem pregatiti din punct de vedere al legiuitorului, dar din locul nostru de munca putem transmite niste semnale care au fost neglijate numai pentru ca erau prea de detaliu si ca se petreceau prea departe".

Antrenorul le-a dezvaluit deputatilor ca nu regreta ca a locuit 24 de ani intr-un camin scolar: "Daca am stat 24 de ani in Romania, am stat pentru ca pentru mine a fost mai important sa fiu antrenorul unui esalon de fete care au devenit campioane olimpice sau mondiale. Nu o sa intorc spatele sportului romanesc, nu am de ce sa ma ascund, sa cer scuze cuiva sau sa imi fie rusine.

Nu regret ca mi-am petrecut 24 de ani intr-o camera de camin scolar. Am fost extrem de fericit ca putut sa fac aceasta munca. Poate pare o nebunie, dar nu am motive sa plec. Ma simt bine aici. Sint mindru de postura in care m-am aflat".

Cel mai titrat antrenor al sportului romanesc a mai adaugat ca nu-si explica de ce numai el este tinta atacurilor in ultima vreme, desi mai multi antrenori au recunoscut ca au primit bani de la sportivi. "Legat de aspectul pe care mi-e teama sa-l discut pentru ca se afla pe un tarim destul de instabil, intre legal si ilegal, vreau sa spun ca unele tari l-au reglementat deja.

Din pacate noi nu vedem in acea directie. Daca eu trebuie sa platesc pentru acest lucru, platesc pentru ca lucrurile sa se inchida o data si sa ne apucam de treaba. Nu vreau sa ma erijez intr-o persoana mai alba decit sint. Sintem oameni, cu bune cu rele, dar din punct de vedere profesional nu stiu ce mi s-ar putea reprosa.

Ma intreb de ce atunci cind alti oameni au recunoscut ca si ei au facut, ca si ei considera ca aceasta este o relatie care tine de sportiv si antrenor, tunurile sint indreptate numai catre mine? Dar eu nu o sa fac scenarita, nu o sa cad in nici un fel de paranoia si nici nu ma voi sinucide, chiar daca antrenorii au fost premiati ani de zile discriminatoriu, inclusiv antrenorii de la lot.

Luau fetele 4 medalii, tu primeai premiere pentru o medalie. Dar tin sa spun ca nu banul sta la baza problemelor cu care ne confruntam", a explicat Belu.

In ceea ce priveste sanatatea sportivelor care practica gimnastica, tehnicianul a spus: "Eu sint puternic, accept orice din punct de vedere profesional, dar cind sint prezentat ca un tortionar, ca unul care a trecut peste orice pentru medalii, nu mai pot fi de acord. Aceleasi probleme, au aparut si in alte tari si probabil ca gimnastica se doreste sa fie trecuta in rindul sporturilor extreme.

Dar eu spun ca gimnastica se afla la baza tuturor sporturilor".

La finalul sedintei Comisiei de Invatamint si Sport, Belu s-a scuzat ca a vorbit prea mult, recunoscind ca i-ar fi placut sa fie parlamentar: "Sper ca nu voi fi acuzat de logoree, pentru ca nu stiu daca pot fi incriminat penal pentru asta. Imi place sa dialoghez si mi-ar fi placut sa fiu parlamentar.

Este un loc unde poti vorbi, dar eu 24 de ani am vorbit mai putin si am facut mai mult activitate profesionala".

La iesirea de la Comisie, Belu a declarat ca nu se gindeste deocamdata la retragerea demisiei: "Nu. Retragerea demisiei este un act pe care nu-l voi face deocamdata pentru ca atunci cind iau o hotarire fac un lucru serios si bine gindit. In situatia in care ma aflu acum, intr-o anumita lumina, nu pot sa stric imaginea gimnasticii romanesti si a federatiei.

Procesul poate sa tina 3 luni, 5 luni sau 2 ani. Daca mi s-ar fi cerut sau mi se cere sa lucrez gratuit pentru aceste fetite, atunci lucrez gratuit. Dar deocamdata trebuie sa imi rezolv niste probleme care pot sa-mi afecteze si alte sectoare ale vietii, pentru ca nu este bine sa te joci cu legea.

Sint foarte preocupat de ceea ce mi se intimpla acum, parca este un vis urit, si nu pot sa ma mai gindesc la lucruri legate de pregatire. Dar poate in saptaminile urmatoare sau zilele urmatoare lucrurile vor fi lamurite din anumite puncte de vedere incit si eu o sa pot sa ma gindesc la altceva. Acum am nevoie de timp".

Antrenoarea Mariana Bitang le-a marturisit membrilor comisiei ca nu intentioneaza sa plece sa antreneze in strainatate: "N-a fost nici o secunda, nici macar la nivel de intentie sau dorinta, sa parasim Romania. Daca am stat atitia ani si daca am fi vrut sa lucram pentru bani aveam de multi ani cartea de vizita care sa ne permita sa ne ducem oriunde pe sume mari.

Am ramas aici pentru ca ne-am dorit sa facem performanta la noi acasa. A meritat, pentru ca oriunde am fi mers noi tot romani am fi ramas, de aceea ne-am dorit sa o facem pentru Romania. Sint oameni pentru care valoreaza mai mult demnitatea decit banul. Noi probabil ca sintem cei care trebuie sa platim.

Dar va garantez ca daca vom face sau nu vom mai face gimnastica, in nici un caz nu vom pleca din Romania. Pentru ca am fi plecat de mult. Daca as mai face in continuare gimnastica as face-o numai pentru aceste fete. Si as face-o benevol, n-as avea nevoie de nici un leu de nici unde. Pentru ca atit s-a batut moneda pe acesti 3.000 de euro incit nu mai am nevoie de nimic".

Bitang a precizat ca nu stie cum trebuie sa fie un cetatean al Romaniei si ca nu credea ca poate avea asemenea dusmani. "Faptul ca Belu este pus intr-o situatie tocmai pentru ca a facut greseala, intre ghilimele, de a spune adevarul, imi pune mari semne de intrebare despre cum trebuie sa fie un cetatean corect al acestei tari.

Noi am fost izolati undeva sub o cetate vreo 20 de ani, n-am avut tangenta cu lumea dezlantuita si nu ne-am putut imagina ca avem asemenea dusmani. Speram ca prima si ultima oara cind am fost intr-un tribunal sa fie cu Andree Raducan, pentru acel Nurofen, dar din nefericire am revenit.

Si toate acestea pentru ca nu s-a gasit nimeni in tot acest interval de timp sa formuleze un contract sau o conventie in care sportivul cind intra intr-un lot sa spuna: ", a spus Bitang.

La intilnirea cu deputatii, cei doi antrenori au fost insotiti de avocata Mariana Stefan si de cinci componente ale lotului national, Monica Rosu, Alexandra Eremia, Daniela Sofronie, Andreea Munteanu si Oana Ban. "Prezenta fetelor nu a fost regizata, pentru noi a fost o mare surpriza.

S-a mai vehiculat prin presa ideea, absurda, de altfel, ca am manipula fetele in solutionarea acestui conflict", a explicat Mariana Bitang.

Petru Andea, vicepresedintele Comisiei pentru Invatamint, Stiinta, Tineret si Sport, a aratat ca aceasta comisie a aprobat in urma cu aproape cinci ani o Lege a sportului si ca "este foarte posibil ca aceasta lege sa aiba suficiente lacune care sa permita aparitia unor fenomene nedorite pentru buna desfasurare a sportului romanesc".

El a tinut sa mentioneze ca cei doi antrenori au fost invitati sa participe la sedinta comisiei pentru ca deputatii sa isi formeze un punct de vedere in legatura cu modificarile legislative care ar trebui sa fie facute in domeniul sportului si ca nu a fost o audiere.

Vicepresedintele comisiei a declarat ca saptamina viitoare vor fi chemati la comisie responsabilii Federatiei Romane de Gimnastica, ai Agentiei Nationale pentru Sport si ai Comitetului Olimpic Sportiv Roman: "De aceasta data nu va fi doar o simpla discutie pentru ca intilnirea cu oficialii acestor foruri va avea statutul unor audieri".