Alexandra Coman a studiat cu Luciano Pavarotti, l-a cunoscut bine pe Placido Domingo si a cintat alaturi de Jose Carreras.

Desi e foarte apreciata in strainatate, unde presa de scandal a scris chiar despre o presupusa relatie a ei cu Domingo, multi romani au auzit pentru prima data de tinara soprana la sfirsitul anului trecut, cind Alexandra a sustinut, alaturi de Carreras, un concert extraordinar la Ateneu.

De unde a rasarit Alexandra Coman?, s-au intrebat multi dupa ce au urmarit-o stralucind pe scena Ateneului alaturi de celebrul tenor Jose Carreras, in decembrie anul trecut. Frumoasa, cu o prezenta scenica impecabila, eleganta si distinsa, soprana de 27 de ani, absolventa a Conservatorului in 2002, a convins publicul ca este un mare talent.

Pavarotti: “O voce brilianta”

Dupa terminarea Conservatorului, pe care il considera cea mai buna scoala de canto din lume, a beneficiat de studii de perfectionare la Pesaro (Italia), avindu-l profesor pe Luciano Pavarotti.

Dupa ce a lucrat cu Alexandra, Pavarotti a declarat ca tinara soprana are “o voce brilianta” si “un timbru foarte special.”

Trebuie sa ai si noroc ca sa cinti cu Carreras

“Jose Carreras apreciaza calitatile mele vocale si m-a invitat sa cint alaturi de el in Franta si Germania”, povesteste soprana. “Ne-am intilnit la Leipzig si dupa aceea la Bucuresti. Atunci cind unul dintre cei mai mari tenori ai lumii iti spune ca ai o voce de prima calitate si esti in “Divizia intii”, emotiile se atenueaza, dar nu si responsabilitatea.

Ca sa poti cinta linga un tenor de talia lui Jose Carreras trebuie sa ai o pregatire temeinica, dar si noroc”.

Speculatii: legatura amoroasa cu Domingo?

Presa de scandal din Austria a speculat pe seama unei presupuse legaturi amoroase a Alexandrei cu Placido Domingo. “L-am cunoscut pe Domingo la o receptie, in Viena, unde eram impreuna cu familia mea”, explica ea. “Sintem prieteni de familie si ne face placere ori de cite ori ne intilnim cu el si cu sotia lui, precum si cu baietii sau cu nepoatele lor”.

Soprana crede ca frumusetea fizica poate fi un atu daca si calitatile vocale sint la inaltime. “Am ales o profesie mult prea dificila pentru a reusi sa ma impun bazindu-ma doar pe aspectul fizic”, spune Alexandra Coman, care si-ar dori ca in viitor sa si lucreze alaturi de Domingo.

“Important pentru mine este prezentul”

“Este prematur sa spun ca m-am impus pe plan international”, afirma tinara soprana. “Sint la inceput de drum. Sint o persoana optimista si luptatoare, nu cred in neimpliniri. Acestea apar numai daca noi le permitem sa apara. Am atitea lucruri de facut, atit de mult de studiat incit nu pot sa ma gindesc la ce va fi peste zece ani. Important pentru mine este prezentul”, conchide Alexandra Coman.

Mai apreciata in strainatate decit in tara

In timp ce in tara numele Alexandrei nu era pomenit pe nicaieri, presa straina scria despre participarile ei la evenimente de anvergura.

Soprana romanca a intruchipat in ultimii doi ani personaje complexe, printre care Micaela din “Carmen”, de Bizet, pus in scena la Witchita - Kansas City, sau Susanna din “Nunta lui Figaro”, de Mozart, la Fort-de-France, in Insula Martinica.

In schimb, pe scena Operei Nationale din Bucuresti nu a aparut si nici nu s-a gindit vreodata sa dea auditie pentru un rol. “Am avut alte prioritati”, spune ea.

“Am inceput insa sa cred ca, nu intimplator, majoritatea artistilor lirici romani care au facut cariera internationala dupa 1989 nu au cintat vreodata la Opera Nationala din Bucuresti”, adauga Alexandra.