Mai putina politica si mai multa guvernare in 2005 - aceasta ar fi recomandarea Societatii Academice Romane (SAR) catre PNL si PD.

Anul 2005 nu se preconizeaza a fi un an al marilor schimbari pe plan politic, nici pentru Alianta, nici pentru PSD. Conform analizei efectuate de SAR, pentru PNL si PD ar fi mai bine sa lase clarificarile politice pentru anul viitor si sa purceada la indeplinirea promisiunilor cit timp entuziasmul populatiei este inca viu.

„Noua putere are mai mult de cistigat daca se concentreaza cu precadere asupra actului guvernarii, demonstrind viteza si performanta in prima jumatate a anului, aminind clarificarile politice pentru a doua jumatate a anului sau mai tirziu”, recomanda raportul.

In sprijinul acestei recomandari, autorii arata ca baza de votanti ai Aliantei este compusa din persoane active, in timp ce categoriile asistate de stat (pensionari, studenti, agricultori, oameni fara contract permanent de munca) voteaza cu PSD, problema fiind ca acestea sint mult mai numeroase.

In consecinta, daca vrea sa-si largeasca sustinerea, Guvernul trebuie sa gaseasca solutii economice si sociale care sa schimbe structura societatii.

Din toate aceste motive, SAR recomanda ca subiectul fuziunii celor doua partide sa nu fie discutat decit anul viitor. Chiar si asa, acest proiect ar trebui sa fie „rezultatul unei necesitati interne si nu al scopului iluzoriu de a intra in Parlamentul European ca membru al PPE”.

De fapt, Alina Mungiu recomanda PD sa-si intareasca rolul in cadrul Internationalei Socialiste, „pentru a nu lasa PSD-ului terenul complet liber”. Pentru buna functionare a Aliantei, se recomanda crearea unor organe unice de coordonare la toate nivelurile, dar cu mentinerea celor doua partide ca „doua personalitati juridice distincte, cu afilieri internationale diferite”.

PSD, in cautarea reformistilor

Daca in cazul Aliantei schimbarea nu este de dorit, la PSD ea este recomandata, numai ca specialistii SAR se indoiesc ca are cine s-o faca. „Din pacate, nu exista un „al treilea personaj“ care sa conduca PSD catre o a treia cale veritabila, denuntind faimoasele stenograme si pornind de la zero cu oameni necompromisi”.

Asta pentru ca in PSD nu prea exista oameni necompromisi. „Strategia PSD de a nu lasa pe nimeni sa fie mai bun sau mai „curat“ decit ceilalti a dus la criza uriasa de credibilitate in care partidul se afla in momentul de fata”. „O reforma fara reformisti nu este insa posibila”, conchide echipa Alinei Mungiu.