La doar doua zile dupa ce s-a vazut defectiunea la un grup modernizat de elvetienii de la VA Tech, aceeasi problema a aparut la un alt grup. Hidroelectrica tace, dar opreste turbinele una dupa alta, pentru a vedea cum le-a modernizat VA Tech.

Grupul 5 al Hidrocentralei Portile de Fier I, retehnologizat de catre compania elvetiana VA Tech Hydro, a fost oprit ieri si, cu aceasta ocazie, au fost observate defectiuni la rotor, potrivit unor surse din sectorul energetic. Oprirea grupului a fost confirmata de directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea. „Este o oprire programata.

Avem o etapa de verificari dupa opt mii de ore de functionare. Se verifica conditiile de garantie.Va urma grupul 3“, a spus directorul Hidroelectrica. El a exclus insa varianta unei defectiuni la rotorul turboagregatului. „La oprire s-au vazut defectiuni. Este vorba despre trei fisuri la paletele rotorului“, ne-au spus insa sursele noastre.

Si unul dintre directorii centralei a confirmat oprirea, dar a lasat-o mai moale cu lipsa fisurilor din paleti. „Nu este formulata inca o concluzie finala. Grupul este oprit pentru verificari“, ne-a spus el.

Ziua si defectiunea

Aminitim ca, acum doua zile, Ministerul Economiei (care este proprietarul centralei) a anuntat ca la oprirea programata a grupului 6 al centralei s-au descoperit doua fisuri in doi paleti ai rotorului. Adica aceeasi defectiune ca si cea de la grupul cinci.

Ministerul a spus ca ansamblul rotor-turbina se afla inca in garantie contractuala si responsabilitatea tehnica si financiara pentru remedierea defectiunilor revine in exclusivitate companiei elvetiene.

Intr-adevar, la citeva ore dupa anuntul ministerului, VA Tech Hydro a anuntat ca va remedia, in cel mai scurt timp posibil, defectiunile de la grupul 6 al centralei.

Fara licitatie

Contractul cu VA Tech a facut deja istorie in presa romana, in special pentru ca a fost atribuit fara licitatie (prima atribuire fiind facuta de Calin Popescu Tariceanu, in calitate de ministru) si pentru ca pretul final al retehnologizarii ar fi crescut pina la aproape un miliard de euro, de la 180 de milioane de franci elvetieni si, respectiv, 122 de milioane de euro, care a fost pretul

initial pentru modernizarea celor doua hidrocentrale.

Dincolo de aspectele financiare, presa a relatat insa despre avariile care au aparut la grupurile modernizate. Altele decit cel anuntat acum citeva zile de minister.

S-a spus ba ca regulatorul de turatie adus de elvetieni nu s-a potrivit pe masina, ba ca la un grup a trebuit sa fie taiat din blindaj, ba ca la altul, din cauza ruperii capetelor de distributie, s-a ajuns la deversarea unei mari cantitati de ulei in Dunare etc.

Tacere VA Tech

Desi acuzele au aparut de multa vreme, VA Tech nu le-a denuntat niciodata, iar oficialii romani au facut acest lucru abia acum doua zile, cind au anuntat despre fisurarea paletilor rotorului de la grupul sase, desi se pare ca defectiunea fusese observata cu citeva zile in urma.

Oficial, pina la inchiderea editiei, tacerea s-a mentinut si in ceea ce priveste fisurile de la grupul 5. De altfel, Hidroelectrica nici macar nu anuntase public oprirea programata a grupului 5 si nici faptul ca fiecare grup urmeaza sa fie verificat.