Aproximativ 1000 din cei 8000 de angajati ai filialei Deutsche Bank din City-ul Londonez vor fi disponibilizati, in cadrul unei masuri fara precedent in istoria recenta a centrului financiar al Europei. Banca germana a anuntat o ampla reducere de efective prin concedierea a 6.400 de angajati in lumea intreaga.

Josef Ackerman, directorul executiv al Deutsche Bank, a declarat ca vor fi disponibilizati angajati din sectoarele IT, managementul riscului, controlul creditului si resurse umane.

Analistii financiari sustin ca aceasta disponibilizare in masa este neobisnuita pentru bancile din City-ul londonez, care se tem ca astfel de concesieri masive sa nu le afecteze imaginea. In ultimii ani, cele mai drastice reduceri de personal au fost cele ale Credit Swiss First Boston, care a dat afara 300 de angajati, si ABN AMRO – 240.

Masura luata de Deutsche Bank va reduce costurile din acest an cu 800 milioane euro, iar anul viitor – cu 1,1 miliarde euro.

Oficialii bancii germane au refuzat sa dea explicatii in legatura cu noile directii de actiune ale Deutsche Bank, dar au fost deja create locuri de munca in zone unde forta de munca este extrem de ieftina, orecum Filipine, India si estul Germaniei.

Desi oficialii celei mai mari banci germane nu au spus nimic despre Romania, o declaratie data joi de ministrul de stat George Copos poate dezvalui citeva planuri imbucuratoare pentru Romania. Astfel, Copos a declarat la Pitesti ca “in acest an, pe fondul masurilor fiscale, vor veni in Romania Deutsche Bank si Banque Nationale de Paris”.

Reamintim ca, in acest an, sub presiunea angajamentelor luate in fata organismelor financiare internationale, Romania va privatiza CEC si BCR, doua banci extrem de atractive pentru investitorii straini. Desi nu si-a anuntat intentia clara de a participa la aceste privatizari, Deutsche Bank este un stabil partener al BCR pe anumite segmente si servicii bancare.