Propunerile Ministerului Muncii privind modificarea Codului Muncii:

Contractul colectiv la nivel national nu mai are nici un rost

de Caterina Nicolae     Adevarul
Sâmbătă, 5 februarie 2005, 0:00


Ministerul Muncii a publicat ieri pe site propunerile sale privind modificarea Codului Muncii. Multe privesc doar forma de redactare a actualelor articole si dau un plus de rigoare din punct de vedere juridic. Sunt insa cateva care modifica esential rolul sindicatelor si al organizatiilor patronale in stabilirea regulilor de pe piata muncii.

Astfel, contractele colective de munca la nivel de ramura si la nivel national isi pierd importanta. Prevederea conform careia contractul colectiv de munca la nivel national (negociat intre toate confederatiile sindicale si patronale reprezentative) se aplica tuturor salariatilor si angajatorilor din Romania se propune a fi abrogata.

De asemenea, se propune abrogarea obligativitatii de a incheia contracte colective de munca la nivelul fiecarei unitati economice. Liderii sindicali si reprezentantii salariatilor isi pierd "imunitatea" in fata angajatorului. Conform propunerilor ministerului, acestia vor putea fi concediati pe motiv de "necorespundere profesionala" chiar si in perioada exercitarii mandatului.

Nici patronii nu au prea mult de castigat in urma modificarilor propuse de minister. Se elimina unele prevederi birocratice privind concedierile colective si asigurarea cursurilor de formare profesionala, dar principala cerere a patronilor - desfiintarea obligatiei ca saptamana de lucru a unui salariat sa nu depaseasca 48 de ore - ramane neschimbata.

In mod ciudat, propunerile ministerului nu schimba cu nimic sanctiunile privind folosirea muncii la negru - o amenda de cel mult 50 de milioane de lei - sau incalcarea altor prevederi din Codul Muncii. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, anunta, la inceputul mandatului, ca isi propune eliminarea muncii la negru prin inasprirea legislatiei.

Acest lucru este deosebit de important in conditiile in care in Romania muncesc oficial doar 4,5 milioane de oameni, din a caror cotizatie trebuie asigurate pensiile si asistenta medicala a 6,8 milioane de batrani. Ideea se pare ca a ramas doar la stadiul de promisiune.56 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version