Modalitatea de calcul al accizelor pentru autoturismele achizitionate in leasing la valoarea de intrare a fost suspendata pana la data adoptarii modificarilor cadrului legal privind operatiunile de leasing, potrivit noilor norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal. Normele suspenda prevederea cuprinsa in HG 1.

840/18 noiembrie 2004, potrivit careia accizele pentru autoturismele cumparate in leasing sunt aplicate la valoarea de intrare, la care se adauga, dupa caz, cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale.

Anterior intrarii in vigoare a actului normativ mentionat, baza de aplicare a cotei de acciza era valoarea reziduala in urma leasingului, de regula 20% din valoarea autoturismului.

Autoritatile vamale vor restitui sumele achitate in plus ca drepturi de import de cumparatorii de autoturisme in leasing dupa 18 noiembrie 2004.

Indemnizatiile, impozitate cu 16%

Indemnizatiile pentru trecerea temporara in alta munca, reducerea timpului de munca, carantina, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si indemnizatiile pentru risc maternal vor fi venituri impozabile, conform noilor norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal, aprobate, joi, de Guvern.

Potrivit Codului Fiscal, veniturile din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera.

Noile norme prevad si majorarea plafonului de deductibilitate pentru cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, de la 1,2 milioane de lei la 1,5 milioane de lei.

300 litri de tuica pe gospodarie, neaccizati

Tuica si rachiurile de fructe cu concentratia alcoolica de 40% in volum, destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, vor fi exceptate de la plata accizelor, in limita cantitatii de 300 litri pe an, potrivit noilor norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal.

Sunt exceptate de la plata accizelor tuica si rachiurile de fructe fabricate de persoana fizica si consumate de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vandute.