Aproximativ 1.400 de liberali au luat, ieri la pranz, cu asalt Palatul Parlamentului pentru a participa la primul congres al partidului de la preluarea puterii. Premierul Calin Popescu Tariceanu, presedinte interimar al PNL, si-a facut aparitia cu cinci minute inainte de ora fixata pentru inceperea dezbaterilor si a asteptat, regulamentar, in afara salii de sedinte, pana la momentul de start.

A avut, astfel, timp sa se intretina cu fostul numar unu liberal Theodor Stolojan, dar si cu un vechi rival - ex-presedintele Valeriu Stoica. Pe parcursul discursurilor-dare de seama ale lui Theodor Stolojan (presedinte din 2002 pana in 2004) si al lui Calin Popescu Tariceanu, s-a pierdut entuziasmul de debut al marii mase a delegatilor.

Aproape jumatate dintre ei au iesit pe holul Palatului Parlamentului, unde au dovedit o cantitate apreciabila de snitele, chiftelute, cafele si tigari. Liberalii mai rezistenti la plictiseala au ramas insa in sala pentru a-l asculta pe omul caruia ii datoreaza o buna parte din succesele electorale de anul trecut si pe actualul lor sef.

Pledoaria lui Stolojan in favoarea fuziunii cu PD

Theodor Stolojan a tinut un discurs echilibrat, in care a evidentiat atingerea obiectivelor congresului din 2002 (momentul cand a fost ales presedinte al PNL), dar a si atacat cateva puncte slabe pe linie de partid si guvern: "structura institutionala actuala si modul de luare a deciziilor nu incurajeaza schimbarea presedintilor de organizatii cu rezultate slabe"; "comisiile de specialitate

ale partidului au apelat prea putin la competente din afara acestuia, iar intrarea PNL la guvernare a demonstrat atat retinerea unor lideri de a apela la resursele de competenta afirmate in comisiile de specialitate, cat si subtirimea unor resurse umane din comisii".

Fostul presedinte al PNL s-a exprimat in favoarea fuziunii cu PD, spunand, insa, ca acest demers nu se poate face "prin forta, ci prin discutii intre liderii celor doua partide". "Punctul meu de vedere este in favoarea realizarii fuziunii PNL-PD. Exista doua argumente in favoarea acestei idei.

Primul tine de ideologie si porneste de la faptul ca, in prezent, conteaza valorile, iar orice partid doreste apropierea de alt partid, din aceasta perspectiva", a mentionat Stolojan. El a spus ca al doilea argument tine de pragmatism. "Avem nevoie de o forta puternica, cu stabilitate interna, pentru ca drumul Romaniei va fi greu, de acum inainte.

Dar o decizie privind fuziunea nu se poate lua prin forta, ci prin discutii intre liderii celor doua partide", a subliniat Stolojan. Premierul Tariceanu a fost ceva mai succint in vorbire decat precursorul sau la sefia partidului.

El i-a recunoscut lui Stolojan meritele pentru "situatia favorabila in care se afla PNL astazi" si a anuntat indeplinirea celor trei scopuri majore pe care si le-a fixat la preluarea sefiei interimare: stabilitatea partidului, echilibrul si unitatea Aliantei D.A., precum si castigarea alegerilor generale.

Liberal-europenii indeamna la scoaterea gunoiului PSD de sub pres

Printre vorbitorii la congres s-au numarat si liberali europeni, precum baroana Emma Nicholson, Werner Hoyer, presedintele Partidului European Liberal Democrat, care a domonstrat o remarcabila competenta in istoria PNL de la Bratieni pana in zilele noastre Hoyer a declarat ca actualul Guvern trebuie sa elimine "o mare parte din gunoiul pe care fosta putere l-a ascuns sub covor".

Liderul liberal-democratilor europeni a mai spus ca Guvernul Tariceanu trebuie sa duca la bun sfarsit "reformele amanate atata timp de Guvernul PSD". "Noi, cei din UE, suntem constienti de acest rol pe care trebuie sa-l joace noua putere.

Lupta anticoruptie, modernizarea sistemului administrativ, reforma in Justitie, toate acestea sunt foarte importante pentru aderarea la UE", a mai spus Hoyer.

Dezbaterile pentru statut - barometrul furturilor din partid

Dezbaterile pe marginea modificarii statutului au animat brusc sedinta care a lancezit timp de trei ore, aratand totodata ca in PNL tensiunile sunt mai mari decat ii place sa admita premierului Calin Popescu Tariceanu.

Seria atacurilor la noul statut a fost deschisa de Viorel Catarama, care a cerut eliminarea votului pe lista, prin care odata cu presedintele sunt alesi si membrii Biroului Permanent Central. Foarte multi dintre liderii partidului nu pot astfel candida si nu pot fi alesi.

"In viitor, cand vor veni dificultati in guvern si in activitatea partidului, multi dintre noi nu se vor putea exprima in forurile de conducere", a spus Catarama. El a cerut si eliminarea prevederii din statut in care se arata ca PNL este membru al Internationalei Liberale, motivand faptul ca partidul ar trebui sa se indrepte catre familia populara europeana.

Cuvantarea cu cel mai mare impact i-a apartinut deputatului Crin Antonescu. "Vreau sa spun ca nu intentionez sa candidez la vreo functie, dar cred ca desemnarea etajului superior de conducere prin vointa unui singur om nu e numai non-democratica, ci si non-liberala.

Imi marturisesc ignoranta jenanta de a nu mai cunoaste vreun caz de partid in care conducerea sa fie pe doua etape: divizia A, desemnata de catre un om si divizia B, desemnata de congres", a spus Antonescu, in aplauzele furtunoase ale delegatilor.

El a adaugat ca pentru a deveni, spre exemplu, vicepresedinte al partidului, cineva trebuie sa se roage de cel care candideaza pentru presedinte: "Principiul de promovare e de a intra in gratiile sefului. Ce alegem acum este o suita, un anturaj, un alai care nici macar nu e al unei persoane, ci al unei functii.

Nu vreau ca partidul sa semene cu un economat, la usa caruia ne canta cu acordeonul colega noastra Mona Musca, Bogdan Olteanu ne imparte cu polonicul din ciorba data din mila conasului". Stafeta a fost preluata apoi de fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica. El a cerut sa nu fie suspectat de ganduri ascunse, pentru ca nu este decat un simplu membru al PNL.

"Cand am acceptat in 2002 votul pe lista pentru conducerea partidului, a fost pentru ca partidul trecea printr-o perioada de criza. De aceea am sustinut atunci acea solutie. Nu cred ca ne aflam intr-o criza permanenta. Am o mare ingrijorare. Nu numai ca nu se renunta la solutia de criza, dar criza se prelungeste si la nivelul organizatiilor judetene.

Sunt riscuri imense pentru unitatea partidului". Si Ludovic Orban, candidatul PNL pentru Primaria Bucurestiului, a tinut sa dea o lovitura statutului propus de Tariceanu. Si el a criticat votul pe lista, afirmand ca oameni precum Mona Musca ar putea fi oricand alesi liber de catre congres.

Toti cei patru vorbitori au reusit sa-si atraga simpatia salii si lucrurile pareau sa ia o intorsatura nefavorabila pentru Tariceanu. El a primit insa un ajutor nesperat din partea predecesorului sau la sefia PNL, Theodor Stolojan. Acesta si-a exprimat sprijinul pentru Calin Popescu Tariceanu, despre care a spus ca este "cel care poate duce PNL mai departe, in progres".

Stolojan le-a mai spus delegatilor la congres ca "eventualul deficit de democratie" presupus de votul pe liste este compensat de infiintarea Comitetului Executiv, compus din 13 membri alesi direct de catre congres. "Aveti incredere in modificarile de statut propuse de dl. Tariceanu", a incheiat Stolojan.

202 voturi contra

Incurajat, premierul Tariceanu a luat si el cuvantul, aparand votul pe lista pe motiv ca el va asigura coerenta si stabilitatea la nivelul Guvernului si al partidului. "Am asistat la discursuri frumoase si extrem de inspirate.

Era bine ca vorbitorii sa fi muncit macar 10% din cat au vorbit", a spus Tariceanu, afirmatiile lui starnind un val de proteste, curmate prin interventia presedintelui de sedinta Mircea Ionescu Quintus. In cele din urma, s-a trecut la votul pe statut. Propunerea lui Catarama privind eliminarea articolului care lega PNL de Internationala Liberala a intrunit doar trei voturi.

Surpriza a venit insa cand intregul statut s-a validat cu 202 voturi impotriva si 28 de abtineri, semn al faptului ca Tariceanu nu controla congresul pe cat de bine credea.

Imediat dupa vot, noul secretar general al PNL Dan Motreanu, s-a plans ca mai multi oameni de la PNL Bucuresti, cateva zeci, au intrat ilegal in sala, dupa ce furasera in prealabil ecusoane de delegat si au votat impotriva statutului. A ramas ca cei care au procedat astfel sa fie pusi in discutia forurilor de conducere ale partidului.

Tariceanu a candidat singur la presedintia PNL

Premierul a tinut sa vorbeasca a doua oara de la tribuna congresului pentru a-si prezenta oferta politica. Definind congresul ca pe unul al invingatorilor, premierul a opinat ca liberalii trebuie sa fructifice din plin, mai ales pe planul guvernarii, faptul ca "demagogii epocii postcomuniste, de la Iliescu si Nastase pana la Sechelariu si Mischie, au trecut in planul doi al scenei politice".

Vorbitorul nu s-a pronuntat foarte ferm pentru fuziunea cu PD, in ciuda faptului ca le-a amintit delegatilor cat de mult a militat pentru aceasta idee in campania electorala. "PNL isi asuma disponibilitatea unei actiuni care sa conduca spre un proces de fuziune, daca si PD isi va manifesta aceasta optiune politica.

In perioada urmatoare, eforturile trebuie concentrate insa pe indeplinirea obiectivelor guvernarii. Inceperea unei discutii despre fuziune ar putea deturna atentia si resursele Aliantei spre aranjamente de circumstanta care ar pune in pericol indeplinirea angajamentelor asumate de Guvern", a spus Tariceanu.

La finalul speech-ului, el i-a nominalizat pe cei cu care va face echipa in viitorul Birou Permanent Central al partidului: Gheorghe Flutur, Mona Musca, Teodor Melescanu, Dan Radu Rusanu si Puiu Hasotti (vicepresedinti), Cristian Boureanu, Cristian David, Titu Ghiorghiof, Adrian Iorgulescu, Ionut Popescu, Eugen Nicolaescu, Raluca Turcan (membri), Mircea Cinteza, Mihai Razvan Ungureanu si Adrian

Cioroianu (supleanti).

Alin BOGDAN, Liliana RUSE, Adevarul - 5 februarie 2005