Motivul: grecul e ocupat cu nunta fiicei sale; Din cauza mincarii, marinarii sint deranjati la stomac

De mai bine de o saptamina, un echipaj format din 17 marinari romani este blocat in orasul indian Bhavnagar, fara posibilitatea de a se intoarce in tara. Contractul pe care acestia l-au semnat cu o agentie constanteana de crewing (recrutare a marinarilor), Marido Imex, si cu armatorul grec Seawave Maritime s-a incheiat pe 28 ianuarie.

Desi la aceeasi data romanii ar fi trebuit sa se intoarca in tara, armatorul grec nu da semne ca ar fi dispus sa le plateasca drumul. Si asta pentru ca proprietarul vasului Limon (aflat sub pavilion St. Vincent & Grenadines, din Insulele Caraibe) este prea ocupat cu nunta fiicei sale.

Pe 29 noiembrie 2004, dupa ce au semnat contracte cu firma Marido Imex din Constanta, 17 marinari romani au plecat in Grecia. De aici au fost imbarcati pe vasul “Limon”, ce apartinea armatorului grec Seawave Maritime, cu destinatia India. “Sarcina noastra era sa ducem vasul din Grecia in portul Alang. Aici nava urma sa fie predata pentru a fi taiata. Noi urma sa ne reintoarcem in tara.

Am ajuns cu nava in port pe 25 ianuarie si am predat-o dupa trei zile. Asa ca, de mai bine de o saptamina, stam si asteptam sa fim trimisi acasa. Insa nu se intimpla nimic”, ne-a declarat capitanul Vasile Parincu.

Intre timp, marinarii au alertat ambasada romana din India, solicitind rezolvarea situatiei de catre Ministerul de Externe. “Consulul de aici ne suna zilnic sa vada ce facem. Incearca si el sa rezolve situatia. Desi conditiile sint satisfacatoare, unii oameni au racit si au diaree. Cu mincarea nu ne impacam deloc. Ce sa-i faci, specific indian”, ne-a mai spus capitanul Parincu.

Reprezentantul agentiei Marido Imex, Gabriel Melcea, seful departamentului de recrutare, afirma ca marinarii romani sint bine. “La Capitania Portului Constanta ei nu sint considerati abandonati. In acest moment, beneficiaza de mincare si cazare, iar conditiile de acolo nu sint atit de tragice. Singura problema este ca armatorul grec intirzie plata drumului, in jur de 14.000 de dolari.

Acum este ocupat cu nunta fiicei sale. E si omul in paranghelie”, ne-a spus Melcea.

Ambasada Romaniei in India: “Facem tot ce putem”

Contactat telefonic, consulul Florin Nicola s-a declarat contrariat de declaratiile reprezentantului Marido Imex. “Noi am vorbit cu directorul general al Marido, Mircea Dumitrescu, si acesta ne-a asigurat ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a rezolva aceasta situatie. A promis ca se ocupa personal”, ne-a declarat Nicola.

Totodata, consulul a afirmat ca in toata aceasta perioada a fost in contact permanent cu marinarii. “Pe 25 ianuarie, capitanul Vasile Parincu ne-a contactat pentru prima oara. Aveau probleme cu predarea vasului. De atunci am vorbit cu dinsul zilnic”, a mentionat diplomatul roman. “Am inteles ca au mici probleme de sanatate, cauzate in special de neadaptarea la conditiile din India.

Din cite ne-a spus capitanul Parincu, au probleme in special cu mincarea”, a incheiat Florin Nicola.