Partidul National Liberal viseaza acum cu ochii deschisi. Pentru prima oara dupa revolutie, PNL este, alaturi de Partidul Democrat, stilpul puterii. In vremea Conventiei Democrate, PNL a fost mereu a saptea spita la caruta.

Iar daca n-ar fi fost Valeriu Stoica, sa scoata la timp partidul din CDR, liberalii ar fi stat si astazi la o birfa mica, prin Cismigiu, cu pitorescul Bratianu-cartof, versatul Crin Halaicu sau fantele Viorel Lis. Nici nu mai sperau, probabil, urmasii Bratienilor ca, din starea de veghe in care au intrat dupa alegerile pierdute in 2000, se vor trezi direct in paradisul dulce al guvernarii.

Ieri, la cel mai fericit congres liberal postcomunist, Theodor Stolojan a venit sa-i dea in primire lui Calin Popescu-Tariceanu.

Mesajul “neamtului”, necitit explicit la congres, a fost clar: mi-ati dat acum doi ani 7% materie prima liberala, am prelucrat-o contabil, am adaugat ingrediente necesare de seriozitate, coerenta si intransigenta si va dau acum inapoi produsul finit PNL, plus 13% cota de piata. Maurul Stolojan si-a facut datoria.

Poate sa plece linistit la Cotroceni, alaturi de celalalt salvator al PNL, Traian Basescu. Acolo, noul consilier al noului presedinte poate dispune trecerea in rezerva a detasamentului sau de pompieri. Trebuie sa fie insa pregatit in orice clipa pentru stingerea rapida a viitorului incendiu care ar putea izbucni in urma razboiului liberalo-liberal.

Fiindca, in ciuda aparentelor, PNL ramine inca un vulcan, intrat deocamdata in faza de adormire. Acum lava bolboroseste latent, in asteptarea unei eruptii de proportii.

L-am auzit deunazi pe Viorel Catarama improscindu-l cu SAFI pe Tariceanu, la aproape un deceniu de la falimentul micului FNI.

Valeriu Stoica are viziune politica, dar exagereaza cind acuza “dictatura” tariceana. Votarea presedintelui PNL, la pachet cu lista sa de vicepresedinti, nu este, desigur, superlativul democratiei de partid, dar este, pe moment, gaselnita ideala menita sa evite razboiul intern. Iar reteta nu este nici macar inventia lui Calin Popescu-Tariceanu.

Ea poarta marca “Stolojan” si a fost solutia prin care fostul copresedinte al Aliantei D.A. a reusit sa tina in friu taberele razboinice din PNL. Perioada “Stolojan 2002-2004” arata ca liberalii pot trece din stadiul de partidulet in cel de mare partid doar daca sint condusi de o echipa fidela presedintelui.

Suna aiurea, pare formula de mina forte mai ales pentru o formatiune de factura liberala, dar asta-i realitatea!

Nu stiu daca Tariceanu va reusi sa pastreze PNL la macar jumatate din cota imensa de popularitate, undeva peste 30% la ora actuala. Viitorul fuziunii cu PD suna bine, dar tot mai indepartat. In plus, fuziunea are si ea dezavantaje: nu vor fi posturi de-ajuns pentru toata lumea, se pierde marca de succes “D.A.”, iar prin disparitia PD PSD ramine unic baron peste social-democratia romaneasca.

Calin Popescu-Tariceanu va avea succes cu PNL daca va guverna bine. Cabinetul sau este insa nevoit sa citeze din Dinu Patriciu. “Taiem coada ciinelui dintr-o bucata”, doctrina atita de draga excentricului liberal vine vrind-nevrind peste Tariceanu. Guvernul e presat sa faca imediat curatenie peste tot pe unde s-a asternut un strat gros de jeg: in justitie, administratie, economie.

Curatenia, daca nu e facuta repede si bine, costa la vot. Pot depune marturie Nastase, Vacaroiu. Ca sa faci totul luna cit ai bate din palme, ai nevoie de echipe proaspete si mai ales curate. Or, aici incep sa apara surprize, surprize: blonda de la primarie, ministrul transporturilor si trenurile sale pentru mineri, un secretar de stat pesedist cercetat de PNA si convertit brusc la liberalism.

Ba chiar au inceput sa apara si baronii Aliantei: Ilie Morega, noul subprefect de Gorj, este un demn urmas al lui Nicolae Mischie. Traseist politic notoriu, fost prefect PDSR, fost expert al lui Cozmanca, venit recent in PNL de la PRM (!!!), bagat in seama la revolutie de multimea furioasa pe slugile Ceausestilor, pictat in biserica printre sfinti, Morega este alesul PNL sa guverneze Gorjul.

Fereste-ma, Doamne, de “fosti”, ca de liberali ma feresc singur! Asa ar trebui sa se roage noul presedinte al PNL, daca vrea sa le faca o bucurie ilustrilor Bratieni de pe lumea cealalta. Pentru ca, daca PNL nu mai are de unde alege, daca revin “dalmatienii”, atunci Iliescu-cel-viguros-ca-la-45 de ani si Nastase-etern “numar 2”-23 de mistreti-colti de 24 de cm pot sa doarma linistiti.

PNL lucreaza pentru ei.