Ministrul culturii, Mona Musca, a declarat ca legea de functionare a Societatii Romane de Televiziune si a Societatii Romane de Radiodifuziune ar putea fi modificata, sau chiar inlocuita de o noua lege.

Potrivit ministrului culturii, modificarile vizeaza modul de organizare al acestor institutii si felul in care sunt este aleasa conducerea.

Modificarile vor fi facute dupa consultari cu societatea civila, ceea ce ar putea inseamna ca cel putin un an de acum inainte la televiziunea si la radioul publice lucrurile vor continua ca si pana acum.

Modificarea legii de functionare a Societatii Romane de Televiziune si a Societatii Romane de Radiodifuziune a fost deja luata in discutie in cadrul grupului parlamentar PNL, a declarat ministrul culturii, Mona Musca.

Insa orice modificare de acest gen, crede Mona Musca, trebuie facuta in colaborare cu societatea civila, care trebuie sa-si spuna punctul de vedere, dat fiind ca ii reprezinta pe platitorii de taxe din care se finanteaza in buna parte cele doua institutii.

Modificarile avute in vedere nu privesc doar justetea actualei modalitati de plata a taxei Radio-TV, care a facut deja obiectul dezbaterilor in legislatura trecuta. Ele ating zone vitale pentru cele doua institutii, cum ar fi modul de organizare si felul in care este aleasa conducerea.

Dar de ce ar fi necesara modificarea actualei legi de organizare si functionare a TVR si a SRR?

"E necesara pentru ca s-a demonstrat in general ca sunt foarte usor permeabile la influentele politice ale puterii. In al doilea rand, sunt institutii care vehiculeaza foarte multi bani, dar eficienta lor este mult mai mica decat instutiile private similare lor.

In a treilea rand, pentru ca misia lor de baza, servirea interesului public, este in mare parte afectata de cu totul alte interese", a declarat la BBC Mona Musca.

Activitatea televiziunii si radioului public au facut in ultma vreme obiectul a numeroase critici venite atat din afara cat si din interiorul lor. Jurnalisti de la TVR si de la SRR au protestat impotriva cenzurii si manipularii informatiei, acuzand conducerile celor doua institutii de obedienta politica fata de fosta putere.

Nici societatea civila nu a ramas indiferenta. In urma cu cateva zile, Alianta Civica cerea Parlamentului sa analizeze activitatea TVR si sa ia in considerare posibilitatea schimbarii conducerii acestei institutii. Insa schimbarea conducerii TVR se poate face legal numai pe doua cai.

"In conditiile in care se gasesc lucruri imputabile, serioase, din punct de vedere financiar, al administrarii instutiilor, sau din punctul de vedere al comportamentului editorial, e posibil ca respingand rapoartele de activitate ale celor doua institutii sa fie demise cele doua consilii.

A doua formula legitima este de a efectua aceasta schimbare doar in masura in care se schimba cadrul de functionare a celor doua institutii si care in mod automat, presupune si o schimbare a conducerii actuale a serviciilor publice de radio si televiziune", explica Alexandru Lazescu, membru in Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane.

Daca din punct de vedere al modificarii legislatiei actuale, actuala conducere a TVR poate sta linistita cel putin un an de-acum incolo, in ceea ce priveste trecerea raportului de activitate prin Parlament situatia nu e catusi de putin linistitoare. Toamna trecuta el a fost respins de comisiile de cultura ale celor doua camere.

O eventuala respingere si in plenul Parlamentului ar duce la inlocuirea Consiliului de Administratie si a presedintelui director general, Valentin Nicolau.