Negocierile Guvernului cu reprezentantii Fondului Monetar International privitoare la situatia economica a tarii par sa fie fost un esec total, avind in vedere ca s-a decis scumpirea substantiala a gazului metan, a energiei electrice, a produselor accizate si, ca totul sa fie perfect, s-a hotarit inghetarea salariilor bugetarilor.

Toate acestea se vor repercuta asupra economiei si asupra nivelului de trai. De la 1 aprilie 2005, pretul gazului metan va creste cu 26%, majorare mai mare decit cea produsa pe intreg anul 2004, cind gazul s-a scumpit cu 20%.

Inceputul anului 2005 a adus o noua crestere a pretului gazului metan cu 5%, iar urmatoarea trebuie sa aiba loc la 1 aprilie, dar cu 5%. Planurile s-au schimbat si pretul va exploda, deoarece va creste cu 26%. Acest lucru va afecta major atit consumatorii casnici, cit si agentii economici care vor primi facturi substantial mai mari.

In luna ianuarie, pretul unui metru cub de gaz metan era 6.000 de lei, iar din aprilie va fi de 7.560 de lei. Din acest motiv, incalzirea unui apartament cu doua camere care acum costa acum 900.000 de lei (la un consum mediu de 150 de metri cubi) in aprilie (presupunind ca ar fi caldura) factura va fi cu 234.000 de lei mai mult.

Pentru un apartament cu trei camere, costurile vor fi cu 400.000 de lei mai mari, iar la patru camere majorarea va scoate in plus din buzunarele nemtenilor aproximativ 600.000 de lei.

Daca pe timp de vara scumpirea gazului metan nu va afecta major consumatorii casnici, avind in vedere consumurile destul de mici, agentii economici vor resimti acut cresterile de pret.

De exemplu, o fabrica de piine de marime medie consuma, lunar, aproximativ 10-11.000 de metri cubi de caz, ceea ce inseamna la pretul actual o factura de 60-66 milioane de lei. Incepind din aprilie, la acelasi consum, facturile vor ajunge la 75-80 de milioane de lei. Categoric aceste majorari de preturi pentru utilitati vor duce la scumpirea produselor de baza.

„Deocamdata nu am fost anuntati oficial de aceasta crestere a tarifului, dar procentul anuntat ne-a surprins si pe noi si va avea categoric repercusiuni asupra noastra a tuturor.

Din pacate, este o certitudine ca pretul gazului metan va creste si nicicum nu se va diminua“, a declarat Mircea Apetri, directorul sucursalei Neamt a Distrigaz.

Tot de la 1 aprilie se scumpeste si energia electrica cu 5-6% (procentul inca nu a fost stabilit), ceea ce face ca, adunind si majorarea de la 1 ianuarie 2005 cu 5%, in doar trei luni curentul sa aiba un pret cu 10% mai mare.

Impactul scumpirii va fi resimtit acut si in acest caz de toate categoriile de populatie, precum si agentii economici.

Majorarea accizelor contravine Codului Fiscal Reprezentantii FMI au cerut Guvernului ca, de la 1 aprilie 2005, sa majoreze si cuantumul accizelor, devansind astfel cu trei luni scumpirea prognozata si prevazuta si de Codul Fiscal pentru 1 iulie.

„Daca majorarea accizelor se va produce peste doua luni, nu vad cum ar putea legal Guvernul sa faca acest lucru. Codul Fiscal prevede clar ca accizele se majoreaza semestrial, la 1 ianuarie si 1 iulie. Orice modificare adusa Codului trebuie promovata cu cel putin sase luni inainte, iar in acest caz lipseste timpul necesar.

Categoric, se va gasi o chichita legislativa pentru ca scumpirea sa aiba loc“, a declarat Mihai Ailenei, consilier superior in cadrul Directiei de Finante Neamt. Majorarea accizelor inseamna scumpirea combustibililor, a alcoolului si tutunului.

Inca nu s-au stabilit procentele de scumpire, dar se pare ca se vor aplica accize uriase pentru tigari. Ultima majorare a accizelor a avut loc la 1 ianuarie 2005 si in principal a avut ca efect scumpirea carburantilor.

Pentru a fi socul si mai puternic, reprezentantii FMI au cerut si blocarea salariilor bugetarilor, care, „daca ar creste, ar accentua procesul inflationist“.

Asa se face ca bugetarii, care trebuie sa beneficieze in acest an de o crestere cu 12% a salariilor (6% din ianuarie si tot atit de la 1 octombrie) nu vor mai primi decit jumatate, bani care vor fi incasati in februarie. Daca toate aceste cerinte ale FMI se vor aplica este de asteptat sa se declanseze ample miscari de protest.

Monitorul de Neamt, Magda Vasilache