In paralel cu situatia confuza din PD, unde in zilele urmatoare nu sint excluse miscari-surpriza dinspre gruparea Gusa, Basescu este in plina ofensiva de declaratii publice. Anticoruptia si anticipatele redevin vedetele discursului prezidential.

Din arsenalul lui Basescu fac parte, in ultimele zile, declaratii de presa neasteptate, un interviu la Radio Romania Actualitati, o aparitie la emisiunea ProVest si un interviu deja anuntat de un cotidian central.

Presedintele a sugerat ieri, in aparitia la PRO TV, ca institutiile responsabile de lupta anticoruptie nu se vor dovedi la nivelul asteptarilor in termenul de gratie de sase luni, cit le-a dat Basescu acum o luna. „Eu nu am nici un fel de dubiu ca si aceste institutii sint cangrenate de coruptie.

Eu m-am limitat in momentul de fata la ideea de a forta, de a stimula la maximum institutiile statului sa-si faca treaba. Acest fortaj nu este pe termen nelimitat. Dupa primele sase luni o sa facem o analiza, constatam daca pot sau nu aceste institutii sa-si faca treaba”, a spus Basescu, referindu-se inclusiv la serviciile secrete.

Daca peste sase luni se constata ca s-au limitat doar la „telenovele la actualitati”, este clar ca sistemul este mai „putred” decit il crede el, situatie in care Parlamentul va trebui sa intervina. „Scoatem lege si schimbam oamenii din structuri, de sus pina jos.

Unii se cred la adapost ca au fost alesi prin legi care ii protejeaza pentru sase ani, pentru 15 ani, pentru toata viata lor inamovibili. S-o creada ei! Dupa sase luni constatam ca sint o cangrena aleasa pe 20 de ani si o pulverizam prin lege de nu se vede. Au sase luni sa probeze ca nu sint o cangrena.

Poporul roman, statul roman nu pot sa stea sa spuna: democratia ne obliga sa stam sa ne uitam la acesti corupti vreo 20 de ani, ca asa e in lege. Legile sint facute de Parlament si Parlamentul va schimba legea”, a tunat Basescu.

Metoda de lupta cu coruptia pe care Basescu o vrea aplicata de institutiile din domeniu s-ar traduce prin „scoaterea dosarelor din sertare” - pentru care garanteaza protectie - „si nu prin arestari transmise la televizor“.

„Niciodata n-am dat nume, dar am cerut lupta impotriva coruptiei fara limite, fara nici un fel de retinere, pentru ca le garantez ca nimeni nu va interfera aceasta actiune a lor”, a reafirmat ideea presedintele Basescu.

Parlamentul, instrument prezidential

Analizele prezidentiale nu vor ocoli Parlamentul si Guvernul, iar conform propriei declaratii, Basescu va incerca sa faca din Parlament un aliat in lupta impotriva coruptiei, dupa cele sase luni de gratie.

„Poate avem unul, doi, zece, 15 la suta care au interesele lor, dar Parlamentul in ansamblul sau este o institutie care, cu certitudine, are capacitatea sa reprezinte interesele poporului roman si o va face, sint convins, cu conditia ca la trecerea celor sase luni eu sa ma duc in fata Parlamentului cu un discurs argumentat, nu pe povesti, sa para un joc politic”, si-a explicat Basescu tactica.

In paralel, el a redeschis public si tema anticipatelor, care, in caz de nevoie, poate fi folosita chiar ca instrument de santaj.

Daca anticipatele se vor dovedi, in final, doar o tema de discurs prezidential, Basescu poate forta, prin intermediul ei, Parlamentul, mai bine spus pe membrii lui, sa se transforme in instrumentul necesar luptei anticoruptie, din care presedintele si-a facut obiectivul declarat al mandatului.

Anticipatele, „absolut necesare”

Un termen explicit nu a fost avansat de Basescu, apreciind ca subiectul va fi luat din nou in discutie dupa semnarea Tratatului de aderare la UE, programata pentru 25 aprilie. „Sigur, nu ne mai legam la cap acum, cind avem prioritatile stabilite pina in aprilie, dar subiectul va trebui rediscutat“, a spus Basescu.

Alegeri anticipate ar putea avea loc atunci „cind va hotari el, impreuna cu premierul Calin Popescu-Tariceanu“, intrucit, in momentul de fata, o astfel de decizie se poate lua doar in tandem. In privinta analizei asupra Guvernului, presedintele a evitat sa dea un termen, afirmind doar ca va avea o discutie cu primul-ministru privind „nerealizarile” Executivului.

Actualul Guvern exista, a spus Basescu, pentru ca el a sustinut in campania electorala un program care l-a dus la cea mai inalta functie in stat si acel program trebuie realizat.