Congresul PNL a decis: fuziunea cu PD nu este o prioritate in acest moment. Marele partizan al fuziunii, Valeriu Stoica, a fost invins categoric. Liberalii au votat motiunea „Tariceanu“, care stabileste drept obiectiv principal indeplinirea programului de guvernare. Congresul s-a incheiat cu alegerea ultimilor 13 liberali care completeaza structurile de conducere ale partidului.

Cea de-a doua zi a Congresului PNL avea in program doar doua momente care se anuntau interesante: duelul motiunilor „Tariceanu“ si „Stoica“ si alegerile uninominale pentru 13 locuri in Comitetul Executiv, organism de conducere intermediar intre Biroul Permanent Central si Delegatia Permanenta. Si aceste evenimente au avut un final previzibil.

In textul motiunii „Liberalii pentru Romania“, Tariceanu sustine disponibilitatea PNL pentru fuziunea cu PD, insa considera ca „ar fi o mare greseala inceperea, in graba, a demersului privind fuziunea“. „Nu o data am sustinut public ca fuziunea ar fi urmatoarea miscare naturala, dupa cistigarea alegerilor. Astazi insa avem o responsabilitate mai mare decit jocurile politice.

In perioada urmatoare, eforturile noastre trebuie concentrate pe indeplinirea obiectivelor guvernarii“, spune Tariceanu.

El a spus ca optiunea fuziunii trebuie lasata deschisa pentru perioada urmatoare. Referitor la eventuala afiliere internationala la PPE a partidului rezultat din fuziunea PNL-PD, Tariceanu s-a aratat categoric impotriva.

In documentul prezentat de Valeriu Stoica se arata ca „primii pasi in realizarea polului de centru-dreapta au fost constituirea Aliantei D.A. si succesul acesteia in alegeri“, dupa care fostul lider al liberalilor mentioneaza: „Daca PNL si PD nu vor fructifica noua sansa de reforma a sistemului politic, cele doua partide ar putea avea aceeasi soarta cu cea a PNTCD“.

Daca motiunea lui Tariceanu a obtinut o majoritate confortabila, cea a lui Stoica nu a adunat decit 86 de sufragii.

Primarii „vedeta“ nu au prins Comitetul Executiv

Inainte de depunerea candidaturilor pentru Comitetul Executiv, circula prin sala o asa-zisa lista „oficiala“, cu 13 nume de apropiati ai ai lui Tariceanu. In replica, Ludovic Orban a lansat si el o lista proprie, aceasta curpinzind si cinci nume de pe cea „oficiala“.

Daca demersul lui Orban l-a propulsat pe acesta in Comitetul Executiv, doi primari cu cite trei victorii in alegeri – Cristian Anghel si Mircia Muntean – precum si senatorul Nicolae Vlad Popa nu au fost alesi.

Ceilalti 12 alesi, toti de pe lista lui Tariceanu, au fost: Teodor Atanasiu (1.062 voturi), Aleodor Francu (932), Victor Dobre (905), Romeo Stavarache (878), Ovidiu Draganescu (816), Gheorghe Stefan (812), Popa Cornel (803), Marinescu Nicoara (786), George Scutaru (701), Vlad Moisescu (693), Gabriel Sandu (674) si Florin Popescu (643).

De ce „nu se doreste“ fuziunea

• Unirea intr-un singur partid a PNL si PD ar injumatati automat numarul de posturi si functii in structurile interne de conducere, la toate nivelurile noii formatiuni.

• Posturile deja repartizate pe baza de algoritm, atit in administratia centrala, cit si in cea locala ar trebui reimpartite. Putini dintre cei deja instalati in functii ar fi dispusi sa accepe repunerea in discutie a pozitiilor pe care le ocupa.

• Definirea doctrinara si ideologica a formatiunii rezultate din fuziune e un proces extrem de complicat in conditiile in care diferente de orientare ideologica exista deja nu doar intre cele doua partide, ci chiar si in interiorul fiecaruia in parte.

• Argumentul cel mai important si cel mai greu de combatut se refera la agenda fierbinte a celor doua partide, mai ales a PNL. Urgenta numarul unu o reprezinta guvernarea propriu-zisa. Presiunea acesteia lasa putin timp si energie demararii unui proces care, inevitabil, ar crea, cel putin intr-o prima faza, tensiuni si controverse majore.