Maia Morgenstern s-a aratat dispusa, la Gala celor mai bune filme ale anului 2004, sa plateasca impozit pe cadoul primit de la Mel Gibson.

Titlul de cel mai bun film romanesc al anului 2004 este, conform voturilor criticilor si jurnalistilor, „Niki Ardelean, colonel in rezerva”, de Lucian Pintilie.

Primind premiul in locul regizorului, Victor Rebengiuc nu s-a putut abtine sa nu-i atace pe „cei care nu il considera pe Pintilie un mare regizor, de exemplu pe scenaristii filmului”, aluzie directa la schimbul de replici din presa dintre tinerii cineasti Cristi Puiu si Razvan Radulescu, pe de o parte, si maestrul Pintilie, pe de alta parte.

Pentru rolul principal din acelasi „Niki Ardelean…”, Victor Rebengiuc a primit titlul de cel mai bun actor roman al anului 2004. Maia Morgenstern este cea mai buna actrita romanca a anului trecut, pentru rolul Fecioarei Maria din „Patimile lui Hristos”.

„Vreau sa profit porceste de aceasta ocazie pentru a-mi exprima in public o anumita dezamagire pe care o banuiti cu totii, dar, conform zicalei «Daca nu ai piine, e bun si cozonacul», daca nu a fost sa fie Oscar, ma multumesc si cu premiul asta”, a declarat Maia. Facind haz de necaz, ea a invitat glumet Guvernul sa-i impoziteze cipilica primita cadou de la Mel Gibson.