Oficialii romani ai Deutsche Bank si Unicredit au anuntat AVAS ca vor sa preia pachetul majoritar al bancii.

Deutsche Bank si Unicredit si-au manifestat interesul pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), dupa cum se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). In acest sens, seful reprezentantei Deutsche Bank in Romania si presedintele Unicredit Romania s-au intilnit cu presedintele AVAS, Gabriel Zbircea.

„Finalizarea privatizarii BCR este unul din obiectivele acestui Guvern. Am inceput deja consultarile cu BERD si, saptamina viitoare (aceasta-n.red.) ele vor continua cu ceilalti actionari. Este un interes constant, din partea bancilor importante, cu greutate la nivel international, privind implicarea in privatizarea BCR“, a spus Zbircea.

Anterior acestui anunt, alte trei banci “cu nume” au anuntat ca vor sa cumpere BCR. Este vorba despre institutiile de credit austriece Bank Austria Creditanstalt (filiala a grupului german HVB), Raiffeisen Bank si Erste Bank. Statul a incercat sa vinda cea mai mare banca din Romania unui investitor strategic in 2002.

Dupa doua esecuri, s-a ajuns la o situatie de compromis: BERD si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) au cumparat 25% din capitalul bancii plus doua actiuni. Statul a primit 222 de milioane de dolari.

Acum statul trebuie sa vinda pachetul majoritar unui investitor strategic, dar pretul pe actiune nu poate fi mai mic decit cel care poate fi platit pentru rascumpararea actiunilor vindute catre BERD si IFC.