Şeful politicii externe europene a avertizat că un război impotriva Iranului, pentru demontarea obiectivelor sale nucleare, ar fi 'o greşeală'.

'O asemene decizie ar complica enorm situaţia', a declarat Javier Solana unui post britanic de televiziune.

Chiar din prima zi a turneului său prin Europa şi Orientul Apropiat, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a declarat că un război impotriva Iranului 'nu este pe agendă in acest moment'.

Ea a cerut statelor europene să demonstreze 'unitate de idealuri' cu Washingtonul, şi să se opună programului nuclear al Teheranului.

Statele Unite susţin că Iranul incearcă să producă arme nucleare - o acuzaţie respinsă in repetate randuri de autorităţile iraniene.

Reprezentanţii Uniunii Europene au incercat să dezamorseze criza prin negocieri, insă Statele Unite cer o poziţie mult mai fermă.

Franţa, Germania şi Marea Britanie incearcă să convingă Iranul să renunţe definitiv la programul de imbogăţire a uraniului, care a fost ingheţat anul trecut.

'Greu de conceput'

Reţeaua britanică de televiziune ITV i-a reamintit lui Javier Solana o ameniţare de luna trecută a vice-preşedintelui american, Dick Cheney, care spunea că Israelul ar putea să atace obiectivele nucleare iraniene fără nici un avertisment.

Solana a răspuns că 'nu şi-ar dori să se ajungă intr-o asemenea situaţie'.

'Ar fi o greşeală şi ar complica enorm lucrurile', a mai adăugat el.

'Nu cred că acţiunile unilaterale de asemenea natură pot contribui la atingerea obiectivului general'.

Intrebat cum comentează declaraţia ministrului de externe britanic, Jack Straw, care spunea că o acţiune militară americană impotriva Iranului este de neconceput, Javier Solana s-a declarat de acord cu această apreciere.

'Nu cred că Statele Unite au in acest moment dorinţa sau posibilitatea de a se angaja intr-un asemenea efort'.