Incepand cu anul 2007, in agricultura Romaniei vor fi folosite doar soiuri agreate in Comunitate. Semintele transgenice ar putea disparea din culturi.

Cu o productie de peste 100.000 tone de soia si o suprafata cultivata de peste 60.000 hectare, Romania este unul dintre cei mai importanti producatori europeni. Mai mult de jumatate din suprafata este cultivata cu soia Roundup Ready.

Au trecut 10 ani de la cultivarea in scop comercial, in Statele Unite ale Americii, a primelor plante modificate genetic. Suprafata cultivata a crescut de atunci incoace in fiecare an, astfel ca la nivel mondial, in anul 2004 aceasta depasea 80 de milioane de hectare.

Romania se afla, la numai doi ani dupa America, intre cele 14 state care au introdus in circuitul agricol culturile transgenice.

Prin comparatie, dintre tarile Uniunii Europene, doar Spania cultiva in jur de 60.000 de hectare, cu soia si porumb BT, pasi timizi inspre introducerea lor in facand si Franta si Germania.

La nivelul Comunitatii Europene se manifesta insa o rezistenta destul de indarjita fata de organismele modificate genetic (OMG), in ciuda faptului ca o serie de produse exportate aici contin asemenea organisme.

Rezistenta europenilor fata de OMG pare sa se mai fi atenuat totusi in ultima perioada. Au fost deja autorizate importuri pentru produse care contin OMG-uri, cu precizare ca toate alimentele care contin mai mult de 1% de asemenea organisme, sau derivate din acestea, sa fie inscriptionate conform unui sistem predefinit.

Astfel, conform noilor norme ale Uniunii Europene, cu privire la noile alimente si furaje intrate pe piata si toate derivatele din soia, este obligatorie inscriptionarea acestora.

Incepand cu anul 2007, daca pana atunci nu se vor face schimbari in politicile Uniunii, si Romania va fi obligata sa respecte reglementarile amintite. Cu alte cuvinte, tara noastra ar putea sa ajunga sa nu mai produca si sa comercializeze plante transgenice.

Control fara laboratoare

In cazul culturilor de soia, specialistii apreciaza ca peste 80% din suprafata cultivata in Romania este reprezentata de soia modificata genetic. Ioan Sabau, consilier al firmei americane Monsanto, unul cel mai mare producator mondial de seminte transgenice, spune ca soia conventionala nu se mai cultiva practic.

"In Romania se cultiva soia modificata genetic in 20 de judete, unde soiul respectiv este si avizat de altfel." Nu- exclus, mai spune Ioan Sabau, ca incepand cu anul viitor sa fie cultivat si porumb cu asemenea caracteristici (BT).

Asta in conditiile in care se va obtine aprobarea comerciala. Aderarea noastra la Uniunea Europeana presupune insa respectarea legislatiei de aici.

Daca in UE, de pilda, se va obtine aprobarea comerciala pentru porumbul BT, Romania va fi ca o tara raportoare, decizia de aprobare a cultivarii lui revenind Comunitatii Europene.

In negocierile privind capitolul agricultura nu s-a facut referire la organismele modificate genetic, pentru simplu motiv ca atunci cand vom adera vom fi obligati sa cultivam doar soiurile acceptate in Comunitate.

La nivel de mediu au fost negocieri, dar si aici se precizeaza ca din 2007 vom adopta suta la suta legislatia Europeana. Deocamdata a fost numita Comisia pentru Securitate Biologica si a fost armonizata legislatia.

Revenind la obligativitate inscriptionarii, pana in 2007, a tuturor alimentelor care contin OMG s-au derivate ale acestora, trabuie spus insa ca in Romania nu exista inca nici un laborator acreditat pentru testarea necesara. Si mai avem la dispozitie doar doi ani.

In doua valuri

In anul 1988, lista oficiala cu semintele modificate genetic ce urmau sa fie cultivate in Romania cuprindea 12 hibrizi, la cartofi, soia, sfecla de zahar si porumb.

Un an mai tarziu, samanta care s-a impus a fost cea de soia, care se cultiva deja pe o suprafata de 15.500 de hectare. Cartoful si porumbul s-au aflat doar in testari, astfel ca anul trecut suprafata cultivata cu soia a ajuns la 33.000 de hectare.

Rezistenta manifestata de populatie si autoritati fata de semintele transgenice este oarecum explicabila, chiar daca dupa 10 ani de la folosirea lor nu s-a constatat inca nici o reactie nedorita la nivelul organismului uman.

Fermierii in schimb s-au deprins deosebit de repede cu noile seminte. Randamentele la asemenea culturi sunt mult mai ridicate, apreciindu-se ca productiile mediii sunt cu circa 30% mai mari decat in cazul culturilor normale.

Soia modificata genetic este rezistenta la erbicid, iar fermierii pot controla mult mai eficient dezvoltarea buruienilor cu un singur tip de erbicid, printr-o aplicare de cel mult doua ori, fata de 3 sau 4 in conditiile normale.

Primul val, cum il numesc specialistii, al introducerii semintelor modificate genetic a inceput deja sa produca efecte la nivel de ferma. Cel de-al doile val va fi resimtit direct de catre consumatori, in sensul ca preturile alimentelor ce contin OMG va fi mult mai scazut.

In momentul de fata Romania are de ales intre semintele modificate genetic si agricultura ecologica, intre cele doua existand diferente clare de compatibilitate.

"Sunt atatia hibrizi folositi in agricultura, pe care nimeni nu a facut nici un studiu", spune Ioan Sabau, reprezentantul firmei Monsanto, care aduce practic cele mai importante cantitati de seminte modificate genetic pe piata Romaniei.

In plus, soia intra in componenta a circa 70.000 de produse, majoritatea produse alimentare. Si cum aproape toata soia folosita provine din seminte modificate, eventualele reactii nedorite ar fi putut deja sa apara. (A.M)

Randamente ridicate la fermieri

Soia modificata genetic (RR) se vinde in Romania la pachet cu erbicidul Roundup. Costul initial pentru "pachet" era de 160 dolari/hectar, dar a scazut ulterior la 130 dolari. Impactul mediu asupra productei a fost de +31%, intr-un interval de +16 la +50% (la o productie de baza de 2-2,5 tone/hectar).

Cultivatorii au beneficiat si de o imbunatatire cu 2-3% a pretului obtinut pentru soia in urma calitatii imbunatatite a recoltei.

Profitul brut a crescut in medie cu +184%, +127% si respectiv +185%, pentru cele trei tipuri de ferme luate in calcul.

Evaluand impactul total la nivel de ferma asupra productiei si profitului la soia, adoptarea semintelor RR a sporit valoarea productiei de soia din Romania cu circa 8,23-8,62 milioane euro numai pentru perioada 2002-2003.