Eventuala demitere a guvernului bulgar ar putea amana aderarea ambelor tari despartite de Dunare.

In cazul in care actualul cabinet bulgar va fi demis printr-un vot de neincredere, Bulgaria ar putea sa isi vada amanat procesul de aderare la Uniunea Europeana, lucru care ar putea afecta si Romania, potrivit ministrului Afacerilor Europene Meglena Kuneva.

E a avertizat ca, potrivit Constitutiei bulgare, un cabinet interimar nu este autorizat sa semneze tratate internationale, deci nici tratatul de aderare la UE, programat deja pentru data de 25 aprilie atat pentru Bulgaria cat si pentru Romania.

Pentru a semna tratatul de aderare, Parlementul bulgar trebuie sa dopte cateva amendamente la legea fundamentala a statului dar, in cazul demiterii Guvernului ar fi dizolvat si Parlamentul si amendamentele nu ar mai putea fi adoptate.

In cazul unui astfel de scenariu, Bulgaria nu ar putea sa semneze tratatul UE, a explicat ministrul Kuneva.

Ea a mai adaugat ca, avand in vedere ca Bulgaria si Romania sunt programate pentru o semnare comuna la Luxemburg, Romania s-ar putea simti amenintata de o posibila amanare si ar putea cere sa fie decuplata de vecina de la Sud in procesul de aderare.

Toate acestea depind de adoptarea sau nu in Parlamentul bulgar a unei motiuni de cenzura datorata acuzatiilor de coruptie aduse unuia din membrii Cabinetului.

Sursa: Sofia News Agency - Novinite