Zapp, cel mai tanar operator de telecomunicatii mobile din Romania, a obtinut recent un pachet de finantare, in valoare de 94 de milioane de dolari, format dintr-un imprumut de 40 de milioane de dolari aranjat de Bank Austria Creditanstalt (coordonator si agent de facilitare), HVB Romania si Raiffeisen Bank Romania ca banci mandatate,

si imprumuturi subordonate de 54 de milioane de dolari din partea Ex-Im Bank SUA (finantare via Citibank) si Black Sea Trade Development Bank. "Este o placere pentru noi sa aducem Zapp pe pietele financiare, prin aranjarea acestei finantari complexe impreuna cu ceilalti parteneri.

Aceasta noua tranzactie, care va permite Zapp sa-si extinda afacerea, confirma hotararea HVB Bank de a sprijini constant dezvoltarea sectorului tehnologic romanesc", a declarat Wolfgang Schoiswohl, vicepresedintele HVB Bank Romania.

La randul sau, Peter Nachtnebel, Director pentru Telecomunicatii si Media la Divizia de Corporate Finance a Bank Austria Creditanstalt, a declarat: "A fost o placere sa colaboram cu managementul Zapp la acest proiect interesant si suntem mandri ca sprijinim primul operator CDMA450 din regiune.

Acest mandat si incheierea cu succes a finantarii ne sporeste implicarea in sectorul telecomunicatiilor in Europa Centrala si de Est". "Banca Raiffeisen este profund implicata in fenomenele economice ale Romaniei, iar telefonia mobila este un domeniu exploziv, care ne preocupa permanent.

Al treilea operator de telefonie mobila - Telemobil/Zapp face istorie in piata romaneasca, si nu numai, prin tehnologiile avansate si performantele tehnice greu de egalat. Suntem bucurosi ca putem contribui la acest proiect si ca putem face echipa cu un grup financiar european important - HVB.

Aceasta tranzactie reprezinta un reper profesional pentru noi, prin complexitatea tranzactiei, echipele de specialitate implicate, prin dimensiune si, nu in ultimul rand, prin vizibilitate", a declarat Marinel Burduja, Deputy CEO & Vicepresedinte Divizia Corporatii in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Zapp va folosi finantarea in principal pentru dezvoltarea, in continuare, a retelei prin marirea ariei de acoperire si imbunatatirea serviciilor pe care le furnizeaza.

"Finantarea va permite Zapp sa-si sustina singura cresterea, atat in ceea ce priveste extinderea retelei, cat si in ceea ce priveste cresterea numarului de abonati. Obiectivul nostru este de a ajunge in sase luni la o acoperire similara cu nivelul oferit de operatorii GSM de pe piata", a declarat Piermario Di Pietro, CFO Zapp.

Banii obtinuti vor fi folositi si pentru plata imprumuturilor de care Zapp a beneficiat pentru procurarea de echipamente de la furnizori precum Lucent Technologies.

Importanta tranzactiei consta, pe de o parte, in faptul ca Zapp este astfel o companie in totalitate finantata, ceea ce inseamna ca va fi in masura sa-si finanteze cresterea fara bani externi. In al doilea rand, acest imprumut reprezinta prima finantare importanta din lume obtinuta de la institutii bancare de catre un operator CDMA450.