"Sunt pentru desfiintarea oricarui prag de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare (SIF-n.n.). Actualul prag de 0,1 la suta din capitalul unui SIF pe care il poate detine un actionar a slujit numai intereselor sefilor SIF-urilor, care au reusit sa se mentina in scaune, fiind pusi acolo de PSD.

Pana sa fie pusi pe aceste functii, sefii fostelor FPP-uri (care ulterior s-au transformat in SIF-uri) nu au administrat nici o avere, poate doar salariile nevestelor. Si dintr-o data s-au trezit pusi sa administreze 30 la suta din economia romaneasca, cat controleaza in total cele cinci SIF-uri", a declarat pentru Adevarul ministrul Finantelor, Ionut Popescu.

Acesta a aratat ca, prin impunerea unui astfel de prag, niciodata un fond de investitii strain nu era interesat sa investeasca masiv pe piata de capital romaneasca, fiind incomodat de aceasta limita maxima pe care o poate avea din capitalul social al unui SIF si care este prevazuta in statutul SIF-urilor.

Intrebat despre riscul ca, prin eliminarea oricarui prag de detinere la SIF-uri, unele grupuri de interese sa preia controlul societatilor de investitii financiare si astfel a unei mari parti din economia romaneasca, ministrul Finantelor a fost transant. "Falsa problema a preluarii controlului de catre grupuri de interese a fost vanturata de-a lungul anilor de sefii SIF-urilor.

Trebuie eliminat orice prag. In prezent, oricum sefii SIF-urilor detin controlul a 30 la suta din economia romaneasca, dar fara a investi nici un ban. In cazul eliminarii pragului de detinere, investitorii vor fi nevoiti sa aduca capital masiv, sume enorme, pentru a cumpara pachete de actiuni SIF, iar acest lucru nu poate fi decat unul bun.

In plus, eliminarea oricarui prag va fi benefica si pentru investitorii la bursa, pentru ca valoarea actiunilor SIF-urilor va creste", a mai spus Popescu. Intrebat daca nu se teme ca in urma acestor declaratii va fi acuzat ca isi propune sa influnteze cursul actiunilor detinute chiar de el la SIF-uri, Ionut Popescu a fost categoric.

"Inca de pe vremea in care eram ziarist am sustinut ca pragul de detinere la SIF-uri trebuie eliminat. Eu am actiuni la SIF-uri cumparate acum 4-5 ani. As putea fi acuzat de manipulare a pietei doar daca maine, de exemplu, as cumpara actiuni la SIF-uri. Dar nu va fi cazul", a mai adaugat Popescu.

La randul sau, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, Varujan Vosganian, ne-a declarat ca in prezent se poarta discutii cu reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ai SIF-urilor si ai pietei de capital, referitoare la subiectul restrictiei de detinere de actiuni la SIF-uri. "In discutie sunt trei variante, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

Prima consta in mentinerea actualului prag de detinere. Dezavantajul acestei alternative este ca face imposibila schimbarea actualului management care este suveran, dar avantajul este ca face dificila preluarea SIF-urilor de grupuri de interese.

Ceea ce este un lucru bun, avand in vedere ca SIF-urile au o influenta mare asupra economiei tarii, prin pachetele de actiuni pe care le detin la sute de societati. O alta varianta de discutie este un prag de 1 la suta din capitalul unui SIF. Astfel s-ar asigura un raport normal intre actionari si management. Cealalta solutie ar fi un prag de 5 la suta", ne-a declarat Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, in cazul adoptarii pragului de 5 la suta, un grup de 10-11 persoane ar putea prelua controlul SIF-urilor, ceea ce nu este de dorit. In plus, ar putea exista riscul ca SIF-urile sa fie scoase chiar de pe bursa, sau, oricum, interesul pietei de capital pentru acestea ar fi mult diminuat.