Eugen Popescu, director in Departamentul Romanilor de Pretutindeni, l-a acuzat pe liderul PSD Titus Corlatean ca a directionat zeci de miliarde de lei din fondurile destinate diasporei spre organizatii controlate de PSD.

Eugen Popescu a prezentat lista proiectelor sustinute financiar de Departamentul Romanilor de Pretitindeni (DRP) in 2004. „Veti vedea cum diversi intermediari au primit zeci de miliarde anul trecut, iar o parte din acesti bani nu au ajuns la beneficiari. Fosta conducere a departamentului este vinovata, respectiv Titus Corlatean.

Sumele au disparut pe parcurs si nici pina acum nu s-a facut un control pentru a vedea cine este in spatele acestor organizatii neguvernamentale. Cei mai multi bani au ajuns pentru manifestari in Republica Moldova“, a declarat seful Directiei Strategii, Programe, Comunicare si Relatii Publice din DRP, Eugen Popescu.

Bani pentru clientela politica

In tabelul proiectelor angajate in anul 2004 si finantate din bugetul DRP, iese in evidenta numele Centrului pentru Democratie Iasi (CDI). Aceasta organizatie a accesat cele mai multe proiecte (23) derulate sub egida DRP in Republica Moldova. Valoarea totala a acestora se ridica la peste 26,3 miliarde de lei.

Cea mai mare parte a sumei mentionate a fost alocata celor sase proiecte din domeniul mass-media pe care CDI pretinde ca le implementeaza in Chisinau. Este vorba despre doua posturi de radio, doua televiziuni, un ziar si un centru de informare.

In perioada acordarii acestor fonduri, invocind pericolul unor scandaluri diplomatice cu Guvernul comunist de la Chisinau, Corlatean a emis un ordin secret, prin care impunea ca fondurile pentru Republica Moldova sa nu se mai deruleze direct de la buget, ci prin intermediul unor fundatii romanesti.

Pe de alta parte, zeci de miliarde de lei din banii publici au intrat in conturile unor ONG-uri apropiate de PSD. CDI este unul dintre acestea, fiind condus de Doru Tompea, membru PSD cu acte in regula si fost sef de campanie al primarului Gheorghe Nichita.

Tompea pretinde ca apartenenta sa politica nu a contat in alocarea fondurilor de la DRP catre fundatia sa, ci doar experienta pe care CDI o are in relatia cu Basarabia.

Alta organizatie neguvernamentala in care au fost pompati bani publici este Asociatia „Rodim“. Aceasta a fost fondata de ziarul „Dimineata“, a carui politica editoriala se confunda intotdeauna cu agenda politica a lui Ion Iliescu. „Rodim“ a primit 1,2 miliarde din bugetul DRP.

Liga Culturala pentru Romanii de Pretutindeni a primit, la rindul sau, 2,9 miliarde de lei, pentru organizarea asa-numitului Congres al Spiritualitatii Romanesti, prezidat de senatorul PSD Adrian Paunescu.

"Popescu a dat dovada de iresponsabilitate"

Acuzat ca ar fi favorizat anumite organizatii in obtinerea fondurilor, Titus Corlatean ne-a declarat: „Este o prostie. Toate documentele se afla arhivate, iar fiecare leu a fost verificat de Curtea de Conturi“. Fostul secretar de stat care a condus DRP ne-a mai spus ca „punerea la dispozitia presei a proiectelor cu Republica Moldova este o dovada de iresponsabilitate din partea domnului Popescu.

Exista un ordin interior, semnat de Adrian Nastase, care i-a obligat pe angajati la discretie, tocmai pentru a nu tensiona relatiile cu Republica Moldova“, a afirmat fostul secretar de stat.

Mihai Munteanu, Tiberiu Lovin