PSD va fi condus de un singur personaj. Ion Iliescu. Ideea de tandem, sustinuta de Adrian Nastase, nu a fost agreata de majoritatea liderilor. Ca atare, ea nu apare in nici una dintre variantele de Statut concepute. Nastase va ajunge, din sef al PSD, un simplu vicepresedinte.

ASa-zisa reforma in PSD se rezuma, deocamdata, la modificarea Statutului partidului despre care Ion Iliescu este de parere, conform liderilor pesedisti, ca este prea stufos si trebuie micsorat. Oficial, Statutul actual prevede un presedinte, intre 7-15 vicepresedinti si un secretar general.

El a fost neglijat in anul 2003 cind Adrian Nastase a extins, nestatutar, numarul de vicelideri la 20 si a creat functia de presedinte executiv pentru Octav Cozminca. In prezent, circula mai multe variante de Statut care vor fi analizate miercuri, la sedinta Biroului Executiv Central (BEX) al partidului, Congresul PSD urmind sa voteze varianta cea mai sustinuta.

Potrivit vicepresedintilor Doru Ioan Taracila, Sorin Oprescu, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Victor Ponta si Ion Solcanu, structura centrala a PSD va fi compusa dintr-un presedinte, pina in 10 vicepresedinti si un secretar general. In plus, Statutul stipuleaza ca Congresele, cele care aleg conducerea centrala, se vor tine din doi in doi ani, si nu odata la patru ani, ca in prezent.

Esenta structurii noului Statut consta in absenta unei functii de prim-vicepresedinte sau de presedinte executiv care l-ar fi plasat pe Adrian Nastase alaturi de Ion Iliescu, in tandem, la conducerea partidului. Ideea de tandem a fost anuntata prima data de actualul presedinte al PSD si a fost sustinuta public de fidelii sai: Ioan Rus, Vasile Dincu, Dan Mihalache etc.

Lupta pentru sefie se amina

Senatorul Vasile Dincu, membru al „grupului de la Cluj “, cel care, alaturi de vicepresedintele PSD Ioan Rus a deschis subiectul reformarii PSD ne-a spus ieri ca este mai putin interesat de „anatomia functiilor, cit de respectarea principiilor de reforma“. „Grupul de la Cluj“ s-a aratat a fi, initial, simpatizant al lui Adrian Nastase.

Ieri, la sedinta Delegatiei Permanente a PSD, la care Ion Iliescu a stat doar o ora, abandonindu-si colegii pentru a pleca la aniversarea Prea Fericitului Teoctist, s-a discutat si despre data Congresului. Marea majoritate s-a pronuntat pentru desfasurarea lui la jumatatea lunii martie. Adrian Nastase a declarat ca ar exista posibilitatea convocarii in luna mai.

Decizia se va lua miercuri, la BEX, unde Adrian Nastase va prezenta un document de aproape 100 de pagini, intitulat „Raportul de analiza asupra alegerilor“. Conform liderilor PSD care l-au vazut, printre anexe si scheme, actualul sef al partidului isi asuma, personal si colectiv, raspunderea asupra esecului electoral. Miercuri este asteptat si documentul lui Ion Iliescu privind viitorul PSD.

Lider pentru doi ani

Marea majoritate a viceliderilor si parlamentarilor PSD ne-au spus ca Ion Iliescu va conduce partidul doi ani de zile, urmind ca la Congresul din 2007 sa se dea adevarata lupta intre liderii din esalonul doi, pentru functia de sef.