Moto:“Mazare si oamenii lui sint facuti pentru economie si pentru contrabanda.”

Adrian Nastase, extras din stenogramele PSD

In urma unor investigatii jurnalistice in judetul Constanta, va prezentam informatii noi in scandalul declansat saptamina trecuta de ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, legat de sustragerile de aproape 100.000 de tone de combustibil din conductele Petrotrans.

Vom arata legaturile concrete dintre acest scandal si fruntasi ai judetului: familia fostului prefect PSD Gheorghe Martin, actualul presedinte PSD al Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, si primarul orasului Constanta, Radu Mazare. Cei incriminati s-au grabit sa nege acuzele ministrului, invocind argumentul suprem: nu detinem benzinarii particulare.

Materialul de fata vine sa-i contrazica. Cei incriminati detin prin intermediari atit firme care comercializeaza carburanti, cit si companii care ruleaza mari cantitati de carburanti, activind in transportul rutier si in domeniul salubrizarii.

Fruntasii administratiei locale sint strins legati atit politic, cit si printr-o increngatura de companii private la care sint asociati.

Politia constanteana a inceput verificari preliminare in cazul posibilelor sustrageri de aproape 100.000 de tone de combustibil din conductele Petrotrans, constatate la Constanta de Corpul de Control al Ministerului Economiei si Comertului. Raportul arata ca in 2004 s-a inregistrat o lipsa de 96.000 tone de combustibil, in valoare de 1.500 miliarde lei.

Printre suspectii prezentati de ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, ca facind parte din filiera care ar fi contribuit la disparitia combustibilului din magistralele Petrotrans Constanta, figurau actualul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si fratele fostului prefect, Dumitru Martin.

Acestia au negat vehement acuzele si au anuntat declansarea unor actiuni in justitie impotriva ministrului Seres. Iata cum s-a ajuns totusi la numele celor doi, aflati in relatii de afaceri in cadrul grupului de interese economice tesut in jurul primarului Radu Mazare.

In raportul prezentat ministrului economiei si elaborat de serviciile secrete este mentionata o firma constanteana ca important distribuitor al combustibilului sustras din conducte. Este vorba de firma Stop SRL, iar principalii beneficiari ai combustibilului distribuit de Stop SRL sint firmele constantene Polaris si Meconst.

Cum se ajunge la gruparea Mazare

Firma Stop SRL are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, dar si turism. Actionarii sint sotii Silvia si Costica Zelca. 50 de procente din firma sint detinute de Millenium Global Development, firma in spatele careia se afla Sorina Moscu Hortolomei si care se ocupa cu intermedierea in comertul cu combustibili.

Millenium Global Development si Hortolomei apar in mai toate afacerile desfasurate de gruparea Mazare, un exemplu fiind recentul Mall care urmeaza a fi construit in Parcul Tabacariei din Constanta.

La Millenium actionar majoritar este Valentin Gheorghe Ionescu, fost coleg cu Mazare la Institutul de Marina “Mircea cel Batrin” si fondator, proprietar si fost director la ziarul “Constrast” (predecesorul “Telegrafului”).

Atit societatea aceasta, cit si Hortolomei apar actionare sau administratoare la un mare numar de firme alaturi de primarul Mazare, membri ai familiei sale cit si vechi parteneri de afaceri, precum Nicusor Constantinescu.

Valentin Ionescu apare actionar sau administrator in mai multe firme legate de distributia de gaz si firme din domeniul distributiei de ziare. In puzderia de firme pe care acestia le-au deschis se gasesc asocieri prin firme-paravan si cu Dumitru si Eduard Martin, fratele si respectiv fiul fostului prefect de Constanta, Gheorghe Martin.

Exista deci o legatura directa intre firma Stop SRL si doi reprezentanti de seama ai administratiei locale: primarul Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu.

Asocierile intre Mazare si fostul prefect Martin

Mai departe, tot prin intermediul unor asocieri incrucisate, gruparea Mazare este asociata cu familia fostului prefect Martin intr-o societate pe actiuni cu sediul in centrul comercial Brik. Este vorba de Thomas Cook Services&Distribution, unde printre actionari se gasesc fratii primarului Mazare, o firma a lui Radu Mazare si Dumitru si Eduard Martin.

Sa revenim insa la raportul pe care si-a bazat afirmatiile ministrul Seres. Dincolo de legaturile de afaceri directe si evidente dintre Mazare, Constantinescu si Martin, este mentionata relatia dintre firma Stop SRL si doua dintre firmele familiei Martin: Polaris si Meconst.

Cele doua firme au fost alimentate cu mari cantitati de carburanti de catre Stop SRL. Polaris asigura salubrizarea in orasele Constanta, Mangalia si Arad, iar holding-ul Polaris desfasoara si activitati de transport intern si international, avind in dotare o “flota” de citeva zeci de autocamioane si autoutilitare. Natural ca aceasta “flota” este un mare consumator de combustibil.

Pe scurt, din raportul prezentat ministrului Seres, reiese ca o parte a combustibilului furat din conductele Petrotrans a ajuns sa fie distribuit de o companie legata de Mazare si Constantinescu catre doua companii ale familiei fostului prefect Gheorghe Martin.

O noua constelatie interlopa: fratii Vasea

Acuzele ministrului Seres au deschis o noua perspectiva asupra citorva asocieri ale gruparii Mazare. Ies la lumina legaturi de afaceri cu personaje ce fac parte din lumea interlopa constanteana si care au fost cercetati si monitorizati tocmai pentru trafic de combustibil. Este vorba de o noua grupare care se ridica si se afirma de citiva ani in Constanta, formata din fratii Vasea.

Politia a investigat de mai multe ori activitatea fratilor Vasea in urmatoarele domenii: violenta, taxe de protectie si profitabile furturi din conducte.

Fratii Vasea au reusit sa se impuna in lumea interlopa constanteana si sa detroneze rapid gruparea Saceanu, care domnea peste judetul Constanta.

Se vorbeste si despre ceva experienta acumulata de fratii Vasea printre bandele de romani care au inspaimintat Germania la inceputul anilor '90. Un semnal ca fratii Vasea prospera abia acum este si faptul ca afacerile lor legale sint inregistrate abia in 1999 si 2003, spre deosebire de clanul lui Saceanu, care nu si-a mai deschis nici o afacere dinainte de 1997.

Vasea intra-n carti, prin clica lui Mazare

Tot la Registrul Comertului gasim si explicatia pentru ascensiunea fulgeratoare a gruparii lui Vasea: este vorba de asocierea in firma Petrol Primo Company, o benzinarie din Constanta, a lui Mihaita Vasea, zis Mita, cu Costica Zelca. Despre Zelca mentionam mai sus ca detine firma Stop SRL impreuna cu sotia si o firma care reprezinta interesele lui Mazare.

Desi se ocupa de comercializarea combustibilului, Stop SRL este si proprietara a Hotelului Oxford, aflat la iesirea din Constanta, aproape de satul de vacanta din Mamaia. Hotelul Oxford a fost inaugurat cu fast chiar de primarul Mazare impreuna cu mai multe personalitati locale, iar constantenii il numesc simplu “hotelul lui Mazare”.

In afara de benzinarie, fratii Vasea mai detin citeva spatii destinate activitatilor recreative in Satul de Vacanta Mamaia, dar si firma Grain Sistem Inc., care se ocupa de comercializarea cerealelor.

Vechile razboaie dintre Mazare si fratii Vasea

In vara lui 2002, fratii Vasea au agresat o echipa de reporteri de la centrul International Telegraf - TV Neptun. Ziaristii insoteau citiva controlori OPC care faceau o vizita de lucru la instalatiile de agrement detinute de grupul Vasea in Satul de Vacanta din Mamaia. S-a lasat cu injuraturi, pumni si un cutit.

Cel mai sifonat a iesit operatorul, care s-a ales si cu camera de luat vederi distrusa. Tot atunci s-a auzit ca, in urma unui control la benzinaria fratilor, politia a inceput sa lucreze la un dosar penal pentru evidenta contabila dubla.

In anul 2003, fratii Vasea au fost implicati intr-un scandal in Clubul “La Mania” din Mamaia, cunoscuta locatie pentru dealerii si consumatorii de droguri. “Victima” a fost Ianina Petcu, mama copilului lui Radu Mazare.

Prins intre concesiuni si amenintari mafiote

Mazare a aparut in presa cu declaratii, sustinind ca insusi copilul sau este in pericol, fiind amenintat de mafioti. La citeva zile dupa asta, cauciucurile a doua limuzine din parcul auto Mazare (una apartinind lui Radu si cealalta lui Mihai, unul dintre fratii sai) au fost taiate chiar in parcarea Hotelului Flora din Mamaia. Vechile aventuri si razboaie cu Mazare sint numai de fatada.

Fratii Vasea figureaza ca fiind fericitii concesionari ai unor terenuri pe malul marii, improprietariti de primarie intr-un complex rezidential din cartierul Faleza Nord, locuit de consilieri, procurori si alte oficialitati.

Iar asocierile de afaceri mentionate mai sus arata ca interesele clanului Mazare converg cu acelea ale fratilor Vasea.

Un alt “hotel al lui Mazare”

Firma Stop SRL, condusa pe din doua de sotii Zelca, si Millenium Global Development incearca sa construiasca, la intrarea in statiunea Mamaia, un hotel de sase etaje. Scandalul s-a declansat cind Agentia de Protectie a Mediului (APM) din Constanta a constatat ca lucrarea nu are acord de mediu.

Lucrarile la hotel au inceput la sfirsitul lunii noiembrie 2004, imediat dupa ce familia Zelca a devenit proprietara terenului de 2691,39 mp, prin contractul de vinzare-cumparare cu Millenium Global Development, care a contribuit astfel cu un aport de capital de 3.361.000.000 de lei.

Terenul intravilan a fost cumparat foarte usor de Millenium, de la primarie, dupa ce fusese trecut din domeniul public in domeniul privat al Primariei Constanta, cu ajutorul consilierilor locali. Ridicarea hotelului a inceput fara sa existe insa vreo aprobare. Abia cind presa locala s-a sesizat, primaria a eliberat si autorizatia de constructie, adica in data de 5 ianuarie 2005.

Pe 6 ianuarie, APM primeste solicitare pentru acord de mediu. Totul s-a oprit aici pentru ca directorul APM, Traian Petrescu, a dispus sistarea lucrarilor. Firma beneficiara nu respectase procedurile legale de mediu.

Si un amanunt nu lipsit de importanta: viitorul hotel se ridica exact la capatul soselei de coasta care va face legatura intre Portul Tomis Constanta si statiunea Mamaia, proiect in valoare de 10 milioane de euro (PHARE - 5 milioane euro, guvern - 1,650 milioane euro si Consiliul Local Municipal 3,6 milioane euro). (Leila Florescu)

Politia s-a autosesizat in cazul “Conducta”

Politia Constanta s-a autosesizat in urma declaratiilor ministrului economiei si comertului, Codrut Seres, conform carora in judet s-ar fi produs furturi masive de combustibil, cu prejudicii de aproape o suta de milioane de euro.

Seful IPJ Constanta, chestorul Traian Jipa, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a stabilit deja impreuna cu reprezentantii Petrotrans Ploiesti sa inventarieze toate transporturile de combustibil pe conductele Petrotrans din perioada 1990-2004.

El crede insa ca pierderile de 100.000 de tone de combustibil prezentate de ministrul Seres se imputa pe toata centrala Petrotrans, nu numai la Constanta.

In consecinta, politia va prelua de la Petrotrans Ploiesti si Constanta toate documentele privind transportul de combustibil pe retea. Prejudiciul real va fi stabilit cu exactitate abia cind carburantii vor fi scosi in totalitate de pe conducte.

Seful IPJ Constanta a prezentat, suparat ca activitatea lui din ultimii ani a fost pusa sub semnul indoielii, toate cazurile grele de furturi de combustibil din conductele Petrotrans si Conpet.

El a adus ca probe dosarul Miralen, in care “noua persoane au fost aretate in 2003 pentru furtul a 23.346 litri de motorina din conducta Petrotrans, in zona Valea Seaca, fiind acuzate de furt calificat cu consecinte deosebit de grave”.

“Cu privire la persoanele numitilor Constantinescu Nicusor, Draica Ion si Dumitru Martin, mentionam ca la IPJ nu am avut si nu avem in lucru dosare penale din care sa rezulte implicarea acestora in operatiuni de sustragere si comercializare a produselor petroliere.

Pina in prezent nu am primit vreun dosar de cercetare penala referitor la sustragerile de produse petroliere din conductele Petrotrans, la care se face referire in raportul intocmit de Corpul de Control al ministrului economiei si comertului”. (Leila Florescu)