Presedintele patronatului roman al carnii de porc, Gheorghe Caruz, a declarat ieri ca pretul carnii este prea mic si ar trebui sa fie majorat cu pina la 15.000 lei/kg. Scumpirea ar fi justificata, in opinia lui Caruz, de faptul ca producatorii nu reusesc, la un pret de 65.000-75.000 de lei/kg de carcasa, sa-si acopere costurile.

In consecinta, el sustine ca un kilogram de carne ar trebui sa coste cel putin 80.000 de lei. Majorarea preturilor nu este insa suficienta.

Crescatorii de porci solicita guvernului introducerea unei taxe vamale de 20% la importul de carne de porc transata si congelata si mentinerea taxei de 45% la carnea congelata in carcasa, pentru a stimula concurenta firmelor romanesti in raport cu cele straine.

Producatorii de mezeluri sustin ca pretul de 65.000 de lei/kg de carne vehiculat de producatori nu este real, iar cererile crescatorilor de porci nu sint justificate.

“Si daca pretul ar fi 65.000 de lei, daca se adauga nivelul actual al subventiei, de 10.000 de lei/kg, inseamna ca pot sa vinda cu 75.000 de lei/kg. Daca nici asa nu reusesc sa-si acopere costurile, inseamna ca trebuie sa renunte la aceasta activitate.

In UE, pretul carnii este de 55.000-60.000 de lei/kg, producatorii nu primesc subventie si reusesc sa-si acopere costurile”, declara Mihai Visan, presedintele ARC.