A nu avea Net la birou se cheama ca esti nefericit. Internetul tinde sa ne "subjuge": fie pentru a ne verifica mesajele din casuta electronica, fie pentru a discuta cu colegii de serviciu sau clientii prin Messenger, sau pentru a fi informati oricand. Ca e vorba de cablu sau "anticul" dial-up. Faptul ca angajatii stau o gramada pe Net, in timpul serviciului, il stiu toti angajatorii.

Asa cum se stie acum (gratie unor programele) si ce face angajatul pe Net. In timp au aparut tot felul de restrictii: taiat acces la site-uri pentru adulti, imposibilitatea de a descarca diverse soft-uri sau de a accesa posturi radio etc. Fireste, sita are numeroase gaurele dar angajatorii nu "se lasa".

Ultima gaselnita vine din Australia, dar are toate sansele sa ajunga, rapid, pe celelalte continente. Despre ce este vorba ?

NAVIGARE CU PLATA

Informaticienii australieni de Exinda Networks (www.exinda.com) au dezvoltat un sistem care permite unei companii sa monitorizeze cu exactitate ce site-uri acceseaza fiecare angajat si cata "latime de banda" a utilizat in timpul programului. Se presupune ca in acest mod, personalul a "pierdut timp" si a costat bani compania, atunci sa plateasca!

"Daca folosesti computerul de la serviciu pentru e-Banking sau pentru a-ti rezerva bilete la teatru, este in regula.

Dar daca utilizezi reteaua pentru a descarca soft ilegal sau in alte scopuri care n-au legatura cu locul de munca, atunci va trebui sa dai explicatii si sa platesti o taxa pentru costurile cauzate de timpul si "banda irosite la birou", a declarat pentru Zdnet, Con Nikolouzakis, directorul Exinda Networks.

CONTROL SI RESPONSABILITATE

A utiliza un soft care sa contorizeze traficul de date la locul de munca sau sa monitorizeze site-urile accesate de angajati nu este un lucru nou. Pe de alta parte, la angajare, multe companii prevad in contractul de angajare anumite "clauze" legate de folosirea Internetului la computerul de la birou.

De asemenea, nu sunt putini cei care se folosesc de "latimea de banda" pentru a descarca filme, de exemplu.

"Angajatorii trebuie sa fie in stare sa-i depisteze pe cei care descarca de pe Net material ilegal. Nici o companie nu isi doreste sa fie implicata in trafic de lucruri furate si sa depozitezi material digital ilegal este tocmai o extensie a acestui lucru" a declarat reprezentantul unei companii responsabile cu securitatea serviciilor pe Internet.

TAXATI

"Daca folosesti PC-ul de la birou pentru e-Banking sau pentru a-ti rezerva bilete la teatru, este in regula. Dar daca utilizezi reteaua pentru a descarca soft ilegal sau in alte scopuri care n-au legatura cu locul de munca, atunci va trebui sa platesti o taxa" - Con Nikolouzakis director Exinda Networks

DEMOCRAT

Conform unor studii din 2004, in SUA 60% dintre companii folosesc programe speciale prin care sunt monitorizate e-mail-urile angajatilor, mesaje trimise si primite din afara institutiei. De asemenea, 27% dintre companii utilizeaza soft-uri care urmaresc mail-urile in interiorul companiei.

In ceea ce priveste Messenger-ul, un sondaj proaspat, tot in SUA, arata ca din 300 de companii chestionate, in 46% dintre cazuri, angajatilor li s-a interzis sa-l foloseasca, in 48% dintre cazuri le este permis sa-l foloseasca oricum au chef si doar in 6% dintre cazuri utilizarea acestui serviciu este organizata si monitorizata.